Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Поскъпва земята в Добричко

Цената на земята в околностите на  Добрич, достигна своите пикови нива отпреди няколко години.

 

Един декар средно се продава между 700 и 1000 лв., като през 2009 година цените за декар са били по 500-600 лв..В някои райони дори собствениците искат между 1500 и 2000 лв. за декар.

 
Напоследък търсенето се е увеличило в пъти, за сметка на малкото предлагане. Продажбата на земята може да  стане само 3-4 дена, ако собственикът я предлага на разумна цена. Това  време е необходимо, за да се подготвят всички документи в поземлената комисия.  
 
 
Голяма част от хората предпочитат да инвестират парите си в покупка на земя,отколкото на апартамент, тъй като печалбата им е гарантирана.
 
 
Потенциалните купувачи първо се интересуват какъв е размера на рентата, която се плаща в района, като те се надяват само от ренти да си възвърнат инвестицията за срок от 10 – 12 години. Засега най-високи са стойностите на парцелите край Балчик и Генерал Тошево.
В случай, че тази есен слънчогледа и царевицата дадат добра реколта, рентите също ще са високи, а оттам и ще намалеят нивите, които се дават да продан.
От зимата  в Добричко обработваемата земя се е покачила с 30 %, а в някои райони дори и с повече. Мнението на брокерите е, че дългосрочните договори за наем подбиват цената на земята, а продавачите не могат да ги прекратят, тъй като ще трябва да плащат сурови неустойки на арендатора.
Специалистите предвиждат, че арендите, които ще се получат тази година са около 50-60 лв. за декар.  

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии