Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Пазарът на жилища в Португалия започна да „буксува”


През второто тримесечие на годината, стойността на жилищните имоти в страната е намаляла с 0,3%, спрямо първото тримесечие. В съчетание с нестабилността на националната икономика, това положение буди тревога сред експертите.

 

Ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, е бил регистриран само в популярния курортен район Алгарве -1,9%. В другите региони на Португалия цените намаляват, съобщава Global Property Guide, позовавайки се на официалните статистически данни.

 

Повишението на цените, което започна в средата на миналата година, се дължеше на правителствените мерки за стимулиране на пазара. След като Европейската централна банка през месец май 2009 г., понижи основния лихвен процент по кредитите до 1%, правителствата на  държавите-членки на ЕС, включително и Португалия, също започнаха да понижават лихвените проценти. Това оказа влияние върху ръста на ипотечните кредити, а оттам и върху цената.

 

Независимо от факта, че лихвеният процент на ипотеките е паднал от юни до рекордно ниското ниво 2,28% (за сравнение, през ноември 2008 г., той бе 5,76%), общият размер на кредитирането и през тази година е по-ниско, отколкото в предкризисните 2006 и 2007 години.

 

Неувереното възстановяване на пазара на недвижими имоти в  Португалия, до голяма степен е свързано с икономическата нестабилност. Тази година Португалия, която все още не се е възстановила от финансовата криза, е на прага на нова рецесия. През второто тримесечие ръстът на БВП почти изчезна или по-точно е само 0,2%. Прогнозите са, че до края на годината тази цифра ще бъде 0,5%, а нивото на безработица ще нарасне от 9,5% през миналата година, до 11% през настоящата.
 

 

При това положение, окончателно възстановяване на пазара на недвижими имоти в Португалия, едва ли може да се очаква преди нормализирането на  националната икономика.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии