Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Пазарът на логистични площи бе най-слабо засегнат от кризата

През 2009 година пазарът на логистични площи в България продължи да се развива възходящо и бе единствения сегмент на недвижимите имоти, който не бе сериозно засегнат от кризата.

Трябва да се отбележи, че и в световен мащаб инвеститорите в логистични площи бяха най-слабо засегнати от световната финансова криза.
 

През миналата година в страната са завършени около 360 хиляди кв/м. модерни логистични площи.
 

 

Новоизградените площи се подразделят на три основни вида:

 

- логистични площи изградени с цел продажба /спекулативни площи/.

- логистични площи изградени за собствено ползване от инвеститора.

- логистични площи изградени за нуждите на конкретен наемател.

Площите от първата група са около 30% от общия обем на изградените обекти.Това се дължи на влошената стопанска конюктура и негативните икономически процеси, породени от световната финансова криза.
 

Повечето от логистичните площи са изградени, след като инвеститорите са сключили дългосрочен договор с конкретен наемател.
 

Над 47% (170 хиляди кв.м) от изградените през годината логистични площи са съсредоточени в и около столицата.
 

Най-развита логистична дестинация там са районите около летище София и гара Искър. Атрактивни за инвестиции са и районите на изток от града - Казичене, Кривина и Елин Пелин.
 

Като втора по големина индустриална зона на територията на страната се очертава Пловдив, където през 2009 са завършени около105 хиляди кв.м логистични площи (29% от общоизградените в България).
 

През 2009 година при логистичните площи за собствено ползване и за конкретен наемател  има по-голяма динамика, отколкото при спекулативните площи.
 

Най-активни в това отношение са ритейл веригите. През през 2009 година бяха завършени логистично-дистрибуционните центрове на "Пени Маркет" в с. Столник, община Елин Пелин и на "Кауфланд" в Индустриална Зона Раковски. Свои логистични бази предвиждат и мнозинството от останалите ритейлъри, опериращи на територията на страната, като по-голямата част от тях се очаква да бъдат реализирани през настоящата 2010 година.
 

 

Сред тях са:

 

- логистичен център на "Lidl: с РЗП 46 хиляди кв.м в землището на Елин Пелин.

- складова база на "Билла България" с РЗП 20 хиляди кв.м отново в близост до Елин Пелин.

- централен логистичен склад на "Пикадили" в бъдещия Индустриален парк София-изток.

- централна логистична база на "Техномаркет" до село Нови хан.

- логистичен център на "CBA Property Management" в гр. Дебелец,  с РЗП 5,790 хиляди кв.м.

- логистичен център на "Plus Market" в Чепинци.

- логистичен център на белгийския дистрибутор на пресни и замразени хранителни продукти "Univeg" край София с РЗП 8 хиляди кв.м и др.

- сграда 3 на "Sofia Airport Center".

- приключилата първа фаза на "Universal Logistics".

- логистичен център на "DB Schenker" в Божурище.

- логистичен Парк Божурище.

- "АВВ и Fresh Logic" в Пловдив.


През 2009 започна изграждането на Логистичен Парк Русе с РЗП 26,040 хиляди кв.м.Трябва да се отбележи, че 60% от складовите площи в страната са функционално и икономически остарели. Необходим е финансов ресурс за обновяването им. Но във време на криза такъв се намира по-трудно.
 

Поради тази причина много от крайните клиенти на пазара прибягват към реализиране на собствени проекти, въпреки че това би отнело важен ресурс от основната им дейност.
 

Забавеното развитие на пазара на спекулативни площи и малкият обем на новоизграждащи се логистични площи за свободно отдаване под наем ще запазят това съотношение в краткосрочен период.
 

Като цяло през 2009 търсенето на логистични площи е под нивата от предходните няколко години. Най-голяма група наематели са търговците на бързооборотни стоки.
 

Понижението в наемните нива на модерните логистични площи, доведе до освобождаване на някои от по-старите складови бази.
 

В София, най-търсени са логистични площи с размери над 1000 кв.м, докато в останалите градове търсенето е за складове с размери между 200 и 600 кв.м.
 

Поради малкия обем на готови логистични и индустриални проекти, заетостта запазва сравнително високи нива. В София едва 2% от логистичните площи са свободни.
 

Средно за страната, наемите на модерните логистични площи отбелязват годишно понижение от 16,75%. Приблизително 17% е понижението и за София, където към края на годината средната наемна цена на площи в логистичните центрове е 5 евро/кв.м. Година по-рано, тя е в размер на 6 евро/кв.м.
 

 

Прогнози за 2010 г.
 

 

- Поради неблагоприятната икономическа обстановка в страната и света, не се очаква голямо повишаване на инвестиционната активност.

- Не се очаква съществено увеличение на спекулативните логистични площи.

- Продажбените и наемните цени ще продължат да се понижават, но с по-слаби темпове спрямо 2009. Особено през първите 6 месеца на 2010 година.

- В дългосрочен план ползвателите на логистични площи в страната трайно ще се пренасочат към наемане на площи в новоизградени, с добро управление и организация проекти.

- Собствениците на остарелите складови площи, които са с добро местоположение и отговарят на изискванията за инфраструктура и транспортни връзки ще бъдат принудени да пристъпят към реновиране на площите и създаване на по-добри условия за наемателите.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии