Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

ОТВОРЕНО ПИСМО oт Игнат Веселинов Раденков - строителен предприемач

ОТВОРЕНО ПИСМО
 
От Игнат Веселинов Раденков - строителен предприемач

Всички сме наясно, че корупцията като раково образувание е обзела целия държавен организъм. Но, повярвайте ми, в Община Варна корупцията е в пъти повече. Тя е стигнала до нивото на цинизъм.
 

Уважаеми господа,
 
Отдадох над 40 години от съзидателния си труд за изграждането на нашия град. Статистиката дълго време отчиташе, че построеното от ръководената от мен бригада превишаваше по обем този на цели окръзи.
 
Освен построените 5000 апартамента под прякото ми ръководство бяха построени най-значимите обществени обекти, включително и хотел Черно море. Не малък е делът ми и в построяването на курортите ”Златни Пясъци” и „Дружба”.
 
Особено съм удовлетворен, че поехме най-голям дял от възстановяването на град Стражица след земетресението, като в ония трудни времена устроихме 247 семейства с прекрасни домове и още толкова обществено строителство.
 
Бях първият още през 1980г., който извика на глас, написвайки до Тодор Живков, че системата ни се изчерпва, че постоянно се задушава производството, че трябва да се развържат ръцете на инициативните, можещите и знаещите.
Да се пренесе икономиката ни на релсите на пазарния принцип.
 
Предложението ми получи широка обществена подкрепа.
В същото време получих и жестоки удари от репресивната тогавашна тоталитарна машина.
 
За цялостния ми труд съм получил почти всички държавни отличия включително и „Герой на труда”.
Но най-голямото ми признание, e че бях утвърден и то единодушно от 380 номинирани, за един от 100-те личности на изминалия век, за траен принос към Варна и варненци. Бях нареден до такива личности, чиито имена днес носят много улици и др.
 
Казвам Ви всичко това не със цел да се самоизтъквам, а за да видите откъде идва моята голяма тревога за това, което виждам и фактите, които ще изнеса.
Симбиозата между престъпни групировки, действащи чрез техните подставени фирми, Община, полиция, прокуратура е бетонирана от години. 
Безконтролността, ненаказуемостта, осигуреният широко разгърнат чадър е единствената причина за големия размах на корупцията. Къде по-показателен пример от този, уважаеми господа, че през 8- годишното управление на ОД на МВР-Варна от ген. Веселин Петров, ръководеното от него ведомство не видя нито едно закононарушение. Случайно ли му беше отредено зам.-кметското кресло в Общината? 
Имам себе си за отговорен човек, доказал съм го във времето. Твърдя, че с номинирането на Кирил Йорданов за 4-ти мандат от ПП ”ГЕРБ” се извършва престъпление в две посоки. От една страна към гражданите на Варна, а в другата посока престъпление към самата личност Кирил Йорданов. Той от години не управлява Община Варна. Не е в състояние нито физически, нито психически да се мобилизира, да вникне в дадения проблем, да анализира и вземе съответното правилно решение относно въпроси, касаещи десетки, стотици милиони левове инвестиции, съдбата на много хора, цели фамилии и фирми. Това, че царят е гол, най-добре се знае от неговите приближени и умело, от години, се използва за собствени нужди и лично обогатяване. 
Община Варна се управлява не от кмета Кирил Йорданов, а от регентите, най-изявените и овластени от тях са гл.секретар Куликов, зам. кмета Антон Жожев и др. 
Не е вярно, че е сменил и слугувал на всички партии. Той, както и мнозина други, е рожба, продукт на една единствена партия, тази която управлява страната ни вече 22г. и я доведе до това незавидно състояние – корупционната мафия. С тази номинация ПП „ГЕРБ” показа истинското си лице. Нищо на практика не се случи с предизборните обещания за борба с корупцията, нови лица и нова визия на управление. Първата им грижа беше да обсебят корупционните схеми, като запазят, разбира се и участниците в тях. Ето защо, настоявам всички кандидат-кметове да бъдат освидетелствани. Нека специалистите да кажат кой е здрав, кой е прав и кой каква зависимост има. Не може съдбата на почти милионен град да се оставя в несигурни ръце. Изнесените оттук нататък факти ще дадат отговор на много въпроси. Уверен съм ,че дори и вие ще останете потресени от беззаконието и корупцията, които властват от години в нашата Община. 
Скрита от широката общественост остана схема по която групировките криминално приватизираха половин България. 
Касае се за общинска фирма ”Пазари”. Изготвя се проект за банка, офиси и няколко борси на терена на петъчния пазар. Сменя се изцяло предназначението му от сто годишната му история. Сключва се договор за кредит с ЦКБ за 12 000 000лв. За залог служи 11 000кв.м. земя на самия пазар, забележете оценена на 123 000лв, цената на една гарсониера. Проекта е изготвен, дори заплатен на стойност 300 000лв. Приходите на „Пазари” са малки, далече няма да покриват падежите на кредита, това се знае от ръководството и на общинската фирма и на Общината. При неизбежното изпадането в несъстоятелност, остава да познаем кой щеше да стане собственик на 11 000дка. в централната част на Варна. Грабежът е не само в тази посока. Подписва се договор за консултантски услуги с фирма ”Виа Монеда” за сумата от 3 200 000лв. В договора е записано, че сумата е дължима дори и при непострояване на обекта. Като строител ви уверявам, че за труда на цялостното изграждане на един такъв обект на стойност 12 000 000лв., фонд работна заплата е 3 000 000лв. На практика построяването ще излезе 3 000 000лв., проектът е 300 000лв, а само консултантските услуги 3 200 000лв. Не трябва ли да се извиним на Ахмед Доган за неговата комисионна от 1 500 000лв., все пак получена за обект струващ милиард лева?
„Обединено Гражданско Сдружение”, благодарение на широката гражданска подкрепа, проведените пресконференции, протестни акции и митинги, успяхме да сринем подготвената схема и да спасим пазара. Дори и младите хора от ДАНС останаха учудени, когато ръководството на сдружението им предостави над 50 кореспонденции проведени с различни институции, прокуратура, полиция, правителство и др. В този дълъг процес явно пролича ключовата роля на Кирил Йорданов. Той се опита дори да манипулира и заблуди обществото, като проведе в Пленарна зала с гражданите на Варна, обществено обсъждане за бъдещото на петъчния пазар. През цялото време се говори и обсъжда идейната фаза, както е редно по закон за всички обществено значими обекти. 
Аз показах на присъстващите, разрешителното за строеж подписано от Кирил Йорданов 5 месеца преди въпросното обсъждане. 
Казах, че тази среща е проформа, че това е подигравка с гражданите на Варна, че в момента се описват масите, за да се освободи строителната площадка, и че фадромите са на отсрещните улици. Разходите за сметка на всички нас по въпросната крупционна схема не спират до тук. При заведеното дело от фирма ”Виа Монеда” срещу Пазари, Общински съвет решава да се заплати 200 000лв адвокатски хонорар. Никой не трябва да има съмнение, че това отново ще бъде „нашата кантора”. В основата на престъпната схемата е директора на общинска фирма „Пазари” г-н Милко Тодоров, който не само подписа въпросния консултантски договор за 3 200 000лв. Този комбинатор, минал през всички партии, обърнал общинска фирма „Пазари” в хранилище на партийния слугинаж, умишлено правеше постоянни реконструкции и модернизации на „Пазари”, чиято единствена цел е акумулиране на престъпни средства. Изпълнителят обикновено беше един и същ. Многократните ни сигнали до прокуратурата оставаха без последствия, включително и когато назначеното вещо лице установи, че стойността на построените съоръжение е завишена два пъти – от 250 лв./кв.м на 500 лв./кв.м. В среща с ръководството на ОГС той се оправда, че Янко Станев правел същото строителство във кв. „Вл. Варненчик” за 750 лв./кв.м. Постоянно се завишават наемите на масите на пазара. Ако проверите ще се убедите, че голяма част от хората там са с висше образование, принудени да изкарват по този начин прехраната си. Посяга се и на най-бедната прослойка на нашето общество. И вместо да му се потърси сметка, ГЕРБ използва комбинативността му, връзките и влиянието му, и го назначи за заместник- директор на ВиК – Варна. По този начин му дадоха възможност да разполага с 1 милиард годишно, а не 10 000 000лв, както беше при „Пазари”. Същият комбинатор, днес ГЕРБ го предлагат за кмет на град Белослав. 
Варненската общинска хазна е отново изпразнена. 
Стига се до приватизиране на общинския дял от 34,85% от фирма ”Шеле екосервиз”. Само срещу 1 600 000лв. задължения на Общината, същата продава не само една от концесиите си за събиране на битови отпадъци, но и пренадлежащия на всички варненци апетитен имот от 14 000кв.м, намиращ се в широкия център на Варна. Възниква веднага въпросът: Защо Общината не продаде въпросните активи чрез публичен търг, при което при утвърдения пазарен принцип Общината можеше да плати дълга си и в хазната да останат още 10 000 000лв.? Къде са те? Как и на кого се разпределиха? Както ще видите по нататък в писмото, с тях могат да се построят 10 детски градини.
Голямата част от общинските имоти се разграбиха и узакониха с колективните решения на общинските съвети. Пак ще повторя, че корупцията е повсеместна, но във Варна тя преминава всякакви граници. Варненският Общински съвет се е обърнал на Търговско дружество с неограничена безотговорност. От една страна да ги оправдаеш, те са най- наясно как определени индивиди се облагодетелстват от колективните им решения с милиони левове, защо пък те да не изтъргуват своя подпис с 20 000 или 50 000лв. Случаят който ще преведа обаче е със обратен знак. Видно от протокол номер 41 от 2005г, общинските съветници гласуват 100% за преотстъпване на частна общинска собственост - находяща се на ул.”Черна”6-10, представляваща земя с площ 1581кв.м., за построяване на храм по искане на Варненската и Великопреславска Света Митрополия. Проработил е дали морала или страх от Господа, но е факт. Но когато Църковното настоятелство предприема действия да се изпълни решението на Общинския съвет и им се прехвърли парцела, от отдел Собственост и Стопанство писмено им отговарят, че решението не може да бъде изпълнено, тъй като парцела е предназначен за решаване на проблеми с огромен социален ефект. Отново сме свидетели за кой ли път на поредния пладнешки грабеж. С договор номер Д-5-9200/1402/30.12.2005г, кметът прехвърля собствеността на имота на лицето Пламен Димитров Иринков. Пак случайно към този имот се приобщават 351кв.м., част от съседните зелени площи. При това на кмета му е добре известно, че преди 15г.на гражданин на Варна се падаше по 14кв.м. зелена площ, а днес тя е спаднала под застрашителното 2кв.м. Пак случайно само този парцел в карето е с 35м височина на корниза или 12 ет. Видно от проекта бъдещата сграда ще се състои от 300 студийни апартамента от по 40- 50кв.м, плюс 1400кв.м. търговска площ на партера. От всичко това Общината ще получи обезщетение от 10 апартамента. Въпросният парцел се намира точно под читалище „Маяковки”. Всички знаят не само ние предприемачите и собствениците в района, че най-ниското обезщетение е 30%, а с такава плътност и коефициент на застрояване, процентът е далеч по висок. В кои ръце отидоха полагащите се по всички пазарни правила останалите 90 апартамента и 400 кв.м. търговска площ. Защо не бяха решени действително острите социални нужди на 90 млади семейства? След като нашето гражданско сдружение алармира обществото, сигнализира прокуратура, полиция и всевъзможните институции, добросъвестния купувач го продава на още по-добросъвестния или сина си Пламен Иринков. Той от своя страна го продава на още по-добросъвестния купувач, съпругата му Йорданка Иринкова. Всеки сам може да направи сметка с колко милиона е ощетена Общината, а къде и как се разпределиха е дело на Прокуратурата.
Всеки следващ пример ще ни убеди, че пред ръководството на Община Варна не седят злободневните проблеми, а генериране на поредната престъпна схема. 
След като чрез заменките, разбира се в национален мащаб, успяха господата да заграбят и преразпределят над 8 млрд. лева, заграбвайки дадените от Бог за всички ни, най-апетитни места по Черноморието и планинските курорти, измислиха новата престъпна схема, която нарекоха „публично-частно” партньорство и отново във Варна тя има най-широк размах. Десетки реализирани предложения по тази схема са направени от кмета г-н Кирил Йорданов. Отново целта е да се избегне търга и да се замени с конкурс, като на преден план отново се слага общественият интерес. Пред Общинският съвет се слага тънката социална струна: острата нужда от детски градини. Получавайки решението, всичко вече е в ръцете на комбинаторите. Работи се по проверена и отъпкана схема. Само че апетитите растат и се стига до там, че при последните сделки на един лев, три се открадват. В потвърждение е и конкретният случай. Г-н Кирил Йорданов внася конкретно предложение. Общинския съвет взема решение да преотстъпи даден общински имот срещу направата на детска градина „Морски свят” в кв.”Аспарухово”. От тук нататък условията се диктуват изключително от кмета и неговото обкръжение. Определят стойността на имота за 2 300 000лв. Учудващо не само за мен е как, без никаква база, без наличието на проекто-сметна документация, без наличието на количествена и стойностна сметка, господата определиха, че построяването на въпросната детска градина ще струва точно толкова, колкото е и стойността на общинския имот, а именно 2 300 000лв. И следват до болка познатите прийоми. До въпросният конкурс се допускат фирми, които имат 32 000 000лв оборот и 14 000 000лв. активи, определен брой работници, технически и инженерен персонал. Т.е. параметрите на „нашата” предварително уговорена фирма. В случая бруталната кражба е в две посоки. Залагам честта си и името на дългогодишен строител, че построената детска градина ”Морски свят” не струва нито лев повече от 1 000 000лв, при това с включена повече от прилична печалба. Тази оценка не е трудна за хората като мен, които работят в тази сфера, след като видят колко е разгърнатата застроена площ на сградата и вида на изпълнението, а то е повече от семпло, с възможно най-евтините материали. Само до тук се касае за присвояване на 1 300 000 лв. Другата посока на грабежа е, че за въпросния общински имот предварително е намерен купувач. Истинската му пазарна стойност, не е както е определена 2 300 000лв, а тази за която се продаде само след няколко месеца, а именно за 4 414 194лв. без ДДС. В случая грабежа е още по брутален. Отново са откраднати 2 100 000 лв. Аз гражданинът Игнат Раденков питам: Г-н Кмете, защо не продадохме въпросният обект на търг. Сами виждате, че от реално получената сума 4 414 194 лв. без ДДС, щяха да се построят четири детски градини и щяха да останат 400 000 лв. за решаване на действително острите социални нужди на Общината. Защо с получените средства построихме една и откраднахме три детски градини, вместо да решим острия социален проблем. Или върнете парите, или заведете дело срещу мен за клевета, за да може пред българския съд да се докаже най-после истината. За отбелязване е, че когато се касае за лични интереси, сделката от издаването на заповедта на кмета до нейната крайна реализация, преминавайки през 9 инстанции, е приключена на 20-я ден, което е завидна експедитивност на общинската администрация. 
До тук само превеждам конкретни примери, за да се видят схемите, като разчитам, че кандидат-кметовете и техните щабове са живата част на нашето гражданско общество. Уверявам Ви господа, че ако анализирате явленията включително и примерите, които ще преведа в последствие, 
става въпрос за злоупотреби, за грабеж не на стотици милиони, а на милиарди левове. 
Актовите книги за общинските и държавни имоти са общодостъпни по закон. Направете справка, за да видите колко общински имота вече са отписани, не десетки, а стотици. Не е трудно при пазарния принцип прилаган вече 22 години да ги остойностим. И вижте в замяна на това какво е получила варненската общественост. Обърнете внимание само на още един факт – поколенията преди нас са ни съхранили такова богатство. Накрая на Аспаруховия мост, в района на Института по хидрология, на брега на езерото или точно на 2 км. от Катедралата, общината притежаваше общински имот от 700 дка. Ако направите справка в последния брой на списание „Варненски имоти” ще видите, че на 10 км. от центъра в районите на Метро, Комитово ханче, завод „Янко Костов”, цената на кв. метър е 250-300 евро. Така че не е трудно да се стигне до извода, че се касае за общински имот на стойност 350 млн. лв. Знаете ли, че чрез тези схеми се превъртяха и присвоиха средствата от продажбата на над 600 дка. 
Необезпокоявани от години, в стремежа си за облагодетелстване на всяка цена и с всички средства, господата не се спират пред нищо. Всеки варненец знае, какви по вид бяха стълбовене на уличното осветление пред дома му или пред кооперацията. А именно: аристократични, с подчертан фундамент. Истината е, че за направата на тези красиво изработени стълбове е употребен три пъти повече метал. Кое наложи да бъдат подменени с обикновени, побити прави тръби. В комбинация с пловдивска фирма, премахнатите стари стълбове бяха пребоядисани и препродадени за три пъти по-висока цена.
Ще ме сметнат за наивник, дори ще ми се присмеят колегите от Строителната камара, ако кажа, че в Община Варна се прилага Закона за обществените поръчки. Там законът се казва: А. Жожев, З. Марков, г-н Куликов и др., които кметът е решил да облагодетелства, издавайки заповед да отговарят за поредната обществена поръчка. Тези хора окончателно унищожиха почти целия строителен бранш и спомогнаха за фалирането на стотици фирми и закриването на хиляди работни места. Държавата и общината са най-големите социално-икономически единици и инвеститори. Стотици милиони лева годишно се отделят за строителство и ремонт на детски градини, училища, болници, за поддържане и ново строителство на цялостната инфраструктура. 
По-горе споменатите господа, преследвайки единствено и само личните си интереси, решиха да затворят кръга от фирми в различните дейности до 10-на на брой. Всеки може да ги назове, а именно Инжстрой, Пътища, Хидрострой, Пътища и Мостове, Весела ЕООД и др.
С позната схема, както споменах и по-горе, за допустимост до поредния търг се описват параметрите на предварително избрана тяхна поставена фирма. Пропускат само да напишат името й. Само за последния мандат в Здравна дирекция на Община Варна се проведоха 4 търга по Закона за обществените поръчки. И четирите се спечелиха от една и съща фирма - Весела ЕООД. Всяка една от поръчките е с обем средно около 4-5 млн. лв. и по правило фирмата спечелила търга дава оферта с 1 млн. лв. повече от останалите 10 участници в търга. И тъй като по показателя цена не печели точки, по другите показатели, като гаранция и срок на завършването, им се зачитат нереалните 70 години гаранция, нещо което го няма в световната практика, и два месеца и половина срок за изпълнение при предвиден технологичен срок от година и половина. Случайно ли е съвпадението, че въпросната фирма е регистрирана в кв. Повеляново, от където е и директорът на дирекцията г-н Марков. Възмутен от всичко това написах до кмета за случая, този път с копие до пресаташето му Благовеста Йорданова. Освен в деловодството оставих екземпляр и при секретарката му. Кметът прекъсна отпуската си и анулира търга. Но алчността няма предели. Подведоха Комисията за защита на конкуренцията, не че въпросната фирма неправомерно е спечелила пореден четвърти търг, а че не била допусната до участие в него. И решението на КЗК, съвсем основателно, е че е незаконно отнетото й право за участие в търга. Те са наясно, че кмета не следи процесите и не довежда нещата до край. Ще представя копие от Решението на КЗК. Този случай бледнее в сравнение с търговете при пътно-строителните и най-вече ремонтни инфраструктурни проекти, където случаите са още по-фрапиращи. Касае се отново за злоупотреба със стотици, милиони левове. 
Докато при правителството на Костов започнахме, с „Мистър 10%”, то сега в следствие на дългогодишния широко отворен чадър от полиция, прокуратура и други институции мизата се вдигна на 50% от офертната цена. 
Като един от 4-та съпредседатели на Националната антикорупционна коалиция, обединяваща 32 Граждански сдружения от цялата страна, ползвайки правото на достъп до информация, заедно с много специалисти направихме детайлна проверка на два обекта, тъй като на всичките ни стотици сигнали до прокуратурата получавахме един и същ отговор – „Няма данни за извършено престъпление.” И в двата случая се оказа, че на един лев вложен по предназначение, два са откраднати. За да се освободят средства и да се заплаща по цялата корупционна верига, се злоупотребява главно като непосредствено след търга се правят незаконосъобразни допълнителни Анекси към договора и второ, като се надписват количества и се завишават неправомерно, многократно цените. С конкретните примери се обръщам към колегите от Строителната и Архитектурната камари. При положен 2000 т асфалт, замерен на място, а толкова се полага и по проект, изписан и заплатен е 3000 т. Облагодетелствали са се, получавайки 500 хил. лв., чрез фиктивни актове, в следствие щети нанесени от проливни дъждове. Направихме справка в БАН, където се оказа, че през въпросните дни в дадения район е валял 6 л дъжд, а на другия ден 11 л. Актувано е, че са натоварени на ръка 18 600 кубика земна маса, което прави 2325 камаза. Като в три от дните са товарили на ръка по 1000 човека. В документацията четем протокол, че материали за 1 200 хил. лв. са закупени със средства на Общината и са оставени на отговорно пазене при фирмата изпълнител. В следващ документ се чете, че фирмата изпълнител е начислила разлика в цени на същите материали от 160 хил. лв. Установяваме, че изкопните работи са завишени с 600 хиляди кубика. Превеждам Ви всички тези примери, за да видите как въпросната детска градина стана от 1 000 000  лв. на 2 300 000 лв. Настоявам да изградим една комисия от специалисти, с широко гражданско присъствие, и да направим обстоен анализ на няколко обекта от различни сфери в нашата община, както в случая с детската градина „Морски свят”, на даден ремонт на училище, болница или детска градина, най-вече на построяването на която и да е пътна отсечка или ремонт. Ще видите, че количеството на положения и заплатен асфалт по улиците на Варна ще се издигне 50 см над бордюрите. Ще видите как от 7 лв/кв.м китайски теракот се актува и изплаща 90 лв/кв.м. Как изкопните работи се заплащат от общината 65лв/кв.м, а спечелилата търга фирма плаща на подизпълнителите по 10-12 лв на кубик. Задължително е да се ревизират изплатените от Общината и усвоени средства по подготовка и реалното зимно почистване на пътната инфраструктура в община Варна. Особено предната зима, която беше мека с два кратки цикъла на застудяване. Ще видите господа, че малко е да се каже, че изписаните количества пясък и луга, и изписаните средства за механизация са десетократно завишени. 
Трябва да ни стане ясно как фамилиите на някои от гореспоменатите фирми, само след третата година от старта на дейността, карат ферарита за по 500 хил. лв. 
Улиците и тротоарите на нашия град са в окаяно състояние. Вижте състоянието на новопостроените квартали – „Бриз” и особено над гимназиите. Живеещите там, от 20 години, хиляди наши съграждани не знаят какво е това тротоар, бордюр, пътна настилка. Обърнете внимание на обновения пл. „Независимост”, за който се дадоха милиони левове за обновяването му и който постоянно е в ремонт и се похарчиха средства още 3 пъти по толкова. Обърнете внимание на положените тротоарни плочки пред Часовника (Козирката). Как само 4г след ремонта е тръгнал процеса на разлагането им. За втори път се подменят наскоро ремонтираните плочки на площада до самата Община. Най-фрапантен е случая с ларгото пред х-л „Черно море” и подстъпа към Морската градина. 15 хил. квадрата площ беше обновена, а вижте състоянието й само след 4-5 г.. Ускореният процес на разлагане на настилката, след тази зима, ще стане проблем най-вече за майките с колички. Всичко това има само една-единствена причина, че на фирмите изпълнители им се взема половината от офертната цена. В стремежа си, те от своя страна да завършат обекта и да реализират макар и малка печалба, купуват най-евтините материали. И всички виждаме резултата. Наскоро Общинския съвет пресече поредната крупна корупционна схема. Внесеното предложение от кмета Кирил Йорданов за гласуване на 190 млн. лв. за поддържане и обновяване на инфраструктурата в града за следващите 4 г. беше осуетено. Съмнява ли се някой, при всички факти преведени до тук, кой щеше да спечели търга и в коя партийна каса щяха да отидат половината от тези пари? Чудно ли е защо при бюджет от 214 млн. лв. дефицита и задълженията на Общината са 93 млн. лв. 
Умишлено отново с цел създаване на корупционна среда, не се изготвя Общ устройствен план на града. Работи се на парче. Хората не могат да разполагат с поземлените си имоти. За повечето от тях те са единствен шанс, построявайки да решат проблема на фамилията си или да развият някакъв бизнес. Правят ги зависими, протакайки с години застроителни и улично-регулационни планове. Не са редки случаите, в които ги изнудват, че или парцела е засегнат от зелена площ, или се сече от уличната регулация. 
Проведе се търг за нанасяне на кадастралния план на електронен носител. Явно отново беше спечелен от „нашата” фирма. Никой не й потърси сметка, защо не си довърши работата, тъй като половината град остана ненанесен – и то сгради построени преди 50-60 години. Обяви се във вестник, че ако в определен срок не се представят данните в офиса на фирмата, по-нататъшното нанасяне ще е за сметка на гражданите. А това означава, че за нанасянето на апартамента и евентуално на един поземлен имот, те ще трябва да заплатят по 300 лв. за всеки или 600 лв. на семейство. По този начин натовариха най-бедната част от населението, която няма голям достъп до информация, да направи тези допълнителни разходи в размер на четири минимални пенсии. Тези хора са обречени пожизнено да не могат да разполагат с имотите си. Кой произволно определи, че цената за нанасянето на имот е 300 лв. и в чии джоб ще влязат 30 млн. лв.? Не е ли редно прокуратурата най-после да се намеси, фирмата да бъде заставена да си изпълни договора, залегнат в офертата, и да се върнат парите на хората. Фирмите също сме възпрепятствани и години наред не можем да обезпечим тегленето на кредити с ипотека, тъй като не ни се издават скици, въпреки че сме заявили в срок, имотите на мнозина от нас все още не са нанесени. Въпреки че услугите за изваждане на скица са двойно завишени спрямо другите общини. Всичко се прави в името и в интерес на определени хора, а не на гражданите, фирмите, производството.
С всеки следващ и по-категоричен пример се доказва твърдението ми, че кметът  Кирил Йорданов отдавна не управлява Община Варна. 
Че той е манипулиран и че така наречените регенти или кукловоди го ползват само за протокола. Използвайки съвсем целенасочено събарянето на така наречената „Картофена къща” му подготвиха заповед, която той подписа, като отне правото на районните кметове и архитекти да изготвят и одобряват Подробни устройствени планове (ПУП), инвестиционни проекти, да издават разрешителни за строителство. Това не си го позволиха нито Бургас, нито Пловдив, нито София. Предтекста беше да се упражнява превантивен контрол. А истината е, че целта им беше и с тази заповед я постигнаха, общинската мафия да монополизира и тази дейност. Като ликвидираха цялата гилдия от архитекти, които отново останаха на улицата без работа. Строителните книжа се изготвят от определен кръг хора и техните подставени фирми. Налагайки монопол, завишиха цените. От тази си позиция вече използват труда на доказани архитекти и специалисти, които се унижават да им работят за жълти стотинки. В потвърждение Ви изпращам копие на протестната декларация на Камарата на архитектите. Протестираме, казват те, че Община Варна не спазва регламентираните срокове за съгласуване и одобряване на проектите, както и сроковете за издаване на разрешителни за строеж. Преписките се проточват с месеци и година над определения нормативен срок. Че умишлено се изискват допълнителни документи нерегламентирани от закона. Че още през 2008г. е поискана среща с кмета по тези наболели въпроси, но такава и до днес не се е състояла. Всичко това навежда на мисълта, за умишлено създадена корупционна среда. Само този пример е достатъчен. Камарата на архитектите трябва де е дясната ръка на кмета. Пред варненското гражданство стоят неотложни, наболели проблеми. Какъв е шанса на обикновения човек да постави и намери решение на неговия проблем? Ето и резултатите: след създаването на този монопол, справките показват, че докато в София ПУП се правят за 21 дена, т.е. преди законовия едномесечен срок, то във Варна същия се изготвя за 150 дни. Не ги стряска факта, че водени от личните си интереси, доведоха нещата до там, че срока за построяване на редица сгради, е по-кратък от този на сдобиването с разрешително за строеж. Дават ли си сметка за огромните загуби нанесени на отрасъла, на кой да обясним, че строителството е на принципа на поточността. Какво ще прави през този дълъг период строителния предприемач с механизацията, оборудването, работниците, специалистите. Голяма част от активите са закупени на кредит. Дневната загуба от престоя на една средно голяма фирма е 30 хил. лв. 
Най-опасното явление за мен остава, че тези хора не се спират пред нищо, в стремежа си да пазят своите интереси. 
Използвайки властта си, те унищожават своите опоненти. Преди година в разговор със строителния предприемач инж. Валентин Вълев – оглавяващ за 2-ри мандат Варненска строителна камара, споделих тревогата си от погубването на отрасъла, в следствие произвола и личните интереси на определени хора от Общината. Показах му и протестната декларация до Общината от Камарата на архитектите. Отговорът му беше ясен и точен: Раденков ти ще ме разбереш. В момента строя голям обект, теглих кредит за нужната ми специфична техника. Ако аз взема правдивата позиция, направо ще ме унищожат – ще ми пратят ревизори, прокурори и пр. Лесно им е на проектантите, най-много да загубят направата на следващ проект. Наскоро отново разговарях по същата тема, този път, с най-големият доказал се предприемач не само във Варна, но и в страната – инж. Пламен Андреев, настоящ общински съветник. И той споделя тревогата ми, че със затварянето на обществените поръчки до няколко фирми, изземването от мафиотите на половината ресурс, се съсипа строителния отрасъл и се затварят хиляди работни места. Той като общински съветник е направил каквото може до тук, но е стигнал до извода, че не може да отстоява позиция и да довежда нещата до край, тъй като има бизнес и му е било подсказано и на практика, че могат да го унищожат. Възнамерявал да продължава да строи и излизал смирен от политиката. Оправдавам напълно тези доказали се млади хора, след като и аз изпитах всичко това на собствения си гръб. Окончателно, съвсем умишлено, по най-брутален начин съсипаха бизнеса ми, граден с години. Те са наясно, че от моят офис тръгнаха инициативи за пресичане на редица корупционни схеми за стотици, милиони левове и че аз финансирам с десетки хиляди левове прохождащото гражданско общество във Варна. Лесно ми е да го кажа, защото колегите строители знаят, че бях в основата на връщането на 6,5 млн. лв. заграбени от фирмата на „Мулти” Илия Павлов на 47 фирми, една от които, и то най-сериозно засегнатата беше на инж. В. Вълев – председателя на Варненска строителна камара. Много от тях бяха изправени пред фалит, банките бяха описали домовете им. Те добре знаят, че съм в основата на пресичането на престъпната схема за заграбването на Пазари.
Хората, които ме познават, знаят, че за мен законът и държавността са водещи. 
За поредния обект изминах цялата законово установена процедура. Поземленият ми имот до момента бе със статут на временна складово-производствена база. Обединихме се и със съседните имоти за по-голяма компактност. Знаейки в кое време се намираме, направих и съгласувателно писмо с Общината, запознавайки кмета, че това е единствената производствена дейност на фирмата ми, и че тегля 7-ми пореден инвестиционен кредит. При така изготвената документация, ще имам ли пречки за издаването на разрешително за строителство? Отговорът подписан от кмета и гл. архитект е , че с така изготвеният ПУП и други строителни книжа, няма до има никакви пречки. И когато предприех действия, изготвих проекта и съборих производствената база, ми се заяви, че няма да ми се издаде разрешително за строеж, тъй като ПУП е обявен за нищожен. Да съм процедирал нов ПУП. Написах отново писмо до кмета Кирил Йорданов за сагата, която се очертава, че се касае за обект от 16 хил. квадрата разгъната застроена площ, за съдбата на 250 работника и техните семейства, и че той като юрист лесно ще му е да разбере, че в случая става въпрос за правен абсурд. С важността на проблема, с моята упоритост и въпреки че те знаят, че по всяко време мога да имам трибуна, получавам отговор, отново отрицателен и то на 183-я ден. А когато става въпрос за техния интерес, за детска градина „Морски свят”, се премина през 9 инстанции за 20 дни. Заведох искова молба в Административен съд – Варна с № 15115 от 04.07.2011г. и бе образувано дело с № 2368. Доказаните от вещите лица нанесени ни щети и пропуснати ползи са на стойност 4 млн. лв. Тук искам да заявя, че преведения пример не е в основата на моята непримирима гражданска позиция, а само ми дава възможност да се убедя по категоричен начин до къде е стигнало безобразието в нашата Община. Аз нямам право да не вярвам на българския съд. Преди години самозабравила се прокурорка от В. Търново, изпълнявайки поръчка на „Мулти” Илия Павлов, се опита с лека ръка да задраска многогодишния ми труд, представете си и то за работата ми в Стражица, и най-вече достойнството ми. Българският съд я осъди и ми бяха изплатени 100 хил. лв. обезщетение, които аз отново дарих на гражданските сдружения. Тук искам да вметна, че с последващите примери и посочените от мен конкретни дела, заведени от различни ощетени предприемачи, предстои от бюджета на Община Варна да излязат десетки милиони левове, покривайки щетите по Закона за отговорността на държавата. Следващият пример ще даде точната картина на безобразията на един от най-самозабравилите се, а именно зам. кмета Антон Жожев. Изпращам Ви копие на Решението по Административно дело 2486/2010г. от което става ясно, че Административен съд Варна отменя като незаконосъобразна заповедта на зам. кмета Антон Жожев, и то окончателно, без право на обжалване. В случая две доказали се в строителството фирми, обединяват парцелите си, минават процедурата, изготвят ПУП, одобрен от експертния съвет и от гл. архитект, всичко както е застъпено по ЗУТ. Антон Жожев по обясними за мен причини не подписва и не дава ход на ПУП. Издига се над закона, над експертния съвет, над гл. архитект. Последствията: доведе до фалит две фирми, остави без приход 300 семейства. На предпоследната страница на решението четем: „ ... Нищожният акт не поражда правни последици, той е засегнат от толкова съществен порок, че не е годен да породи правно действие и за това съдът следва да обяви неговата нищожност. ..... В процесната заповед липсват правни основания за издаването й. ...”. Ако до тук някой има съмнение в казаното то мен, то следващия факт дебело ще подчертае истинското състояния на нещата в нашата Община. 
При влязло в сила решение на българския съд, зам. кметът Антон Жожев не благоволява вече осем месеца да подпише въпросния ПУП и да се даде ход на строителството. 
Тази тревога за безизходицата в която е изпаднал, сподели с мен, Емил Златев - собственика на фирма „Деказ” - една от потърпевшите фирми в случая, и че чиновниците от отдела на Жожев му заявили, че ще трябва да изчака той да излезе или в отпуска, или да бъде командирован някъде, и едва тогава те щели да подпишат. Предстои доказване пред българския съд на нанесените им щети и пропуснати ползи за над двегодишната сага, за които не е трудно да се прецени, че ще са над 3 млн. лв. За този и други самоволия на зам. кмета А. Жожев писмено преди 4 месеца, уведомих кмета Кирил Йорданов. До момента няма отговор.
Отново Ви представям копие на Решение на Административен съд Варна с № 470/2010г. В случая, Общината е осъдена, съдът отново отменя като неправомерна заповедта на кмета, и осъжда Общината да заплати обезщетение от 315 хил. лв. Разбираемо обжалват и двете страни. Нека се има в предвид, че по Закона за отговорността на държавата, на присъдената сума се доплаща освен законната лихва и още 10%. Разговаряйте със строителния предприемач и ще разберете, че в случая с тази неправомерна заповед се обслужват интересите на бивша съдийка, евродепутат, която за втори път, на друго географско място, ползва властта си и оспорва правото на съществуване на околните. 
Ето Ви и още един пример. С Решение № 136/06.01.2009г. на Върховния административен съд, отново се обявява за нищожна заповед на кмета, с която той спира поредния строителен обект. Тук отново се касае за пропуснати ползи и нанесени щети. За това дело, експертите са доказали щети за 2,7 млн. лв. 
Това са само една малка част от примерите, в тях ще се припознаят много фирми и граждани и ще потърсят правата си. Неотдавна строителен предприемач осъди Община В. Търново за сумата от 650 хил. лв. Четем в пресата каква паника е настъпила. Своевременно създадени са две комисии – едната да преговаря за деблокиране на сметката и разсрочване на плащането, а другата да уточни причините довели до това осъдително решение. Изпращам Ви копие от въпросното дело, за да се убедите, че причината е рутинна – някой чиновник не си е свършил работата. Докато в случаите в Община Варна, всички заповеди са преднамерени и обслужват нечии лични интереси. Интересен за мен е случая, по заведеното дело срещу общинска фирма „Пазари” за комисионните от 3,2 млн. лв., че Общинският съвет гласува адвокатски хонорар по 66 хил. лв. на инстанция или общо 200 хил. лв. По тази логика, колко милиона лева ще са необходими за заведените и предстоящи дела срещу Община Варна? И за чия сметка ще са? Направете справка и ще се убедите, пак в тази посока, че правния отдел и най-вече Антон Жожев, водят десетки безсмислени дела, които в 95% губят, а за целта харчат стотици хиляди левове. В съдебните решения се чете едно и също – исканата услуга е дължима, има я в списъка на административните услуги на Общината и че превратно тълкувате властта си. 
Въпреки всичко се обжалва, харчат се средства и когато изчерпят възможностите да протакат в следствие решението на Върховния административен съд, Антон Жожев продължава да демонстрира своята недосегаемост. Представям Ви документ, подписан от него с невярно съдържание, касае се за подмяна на номера и датата на Акта за общинска собственост. 
Никой не бива да се съмнява, че това беззаконие, особено с посочените примери има една, единствена цел – създаване на корупционна среда. Спирането на редица обекти, лишаването на града от десетки милиони левове инвестиции, затварянето на хиляди работни места и целия този произвол се прави, единствено с цел хората да потърсят услугите на техните подставени фирми, макар и на двойно по-висока цена, но няма да чакат 150 дни за направа само на ПУП и ще избегнат капана на многогодишната съдебна сага. Всеки предприемач би си направил сметка, какви са му загубите и дали да не предпочете да се откупи с по-малко средства. 
По всички тези въпроси е търсено многократно съдействието на общинска администрация, полиция, прокуратура, правителство. Отговор няма. Занимавали сме многократно и като Гражданско сдружение, и аз персонално, лично кмета. На едно обществено мероприятие прати да ме повикат, забелязвайки че съм в залата. Споделих, че в Общината стават страшни неща, цари безконтролност и корупция. Покани ме в Понеделник на разговор. Подготвих се, носейки куп документи с подчертани главни акценти, но не се проведе разговор, а той само взе документите, даде ги на секретарката и каза да се предадат на Жожев. Чудно ли Ви е защо в Община Варна властва беззаконието и корупцията? Защо са обсебени от различните кланове обществените поръчки, общинските имоти, градоустройството, кадастъра? Дори в отделните дирекции, в случая със Здравната, всеки работи за себе си.

Този метод на управление „над нас е Господ” е валиден за цялата ни държава, но най-вече във Варна. На фона на всичко казано до тук, заблуда е, че търпението на българското общество ще бъде безконечно. Народът е доведен до ръба на отчаянието. Икономиката продължава да се обезкървява. Тези заграбени средства се изнасят извън страната, затварят се работни места, постоянно намалява потреблението. Неизбежно народа ще излезе на улицата, но не толкова от недоволство, а подтикнат от безизходицата, в която се намира, и реалния глад.
Всяка приказка си има своя край! Неминуемо ще дойде и Видов ден!
 

                   Уважаеми съграждани, 
          Във връзка с повдигнатите в Отвореното писмо от мен въпроси съм поканил всички Кандидат-кметове на Дискусия под мотото:
     „За една по-хубава Варна” на 09 Октомври 2011г. в пресцентъра на ФКЦ Варна от 17ч. Каня Ви да присъствате и да изразите гражданската си позиция!
Дискусията ще бъде предавана директно по Телевизия Варна и ще бъде с водещ г-н Георги Коритаров.

           03.10.2011 г.                                               Игнат Раденков:
            Гр. Варна

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии