Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Офис сгради 2010: БенчМарк Бизнес Център, град София

 

 

БенчМарк Бизнес Център
 

 

инвеститор:
"БенчМарк Фонд Имоти" АДСИЦ

 

архитект:
"Стефан Добрев -архитектура и дизайн" ЕООД, р-л екип арх.Стефан Добрев

 

изпълнител:
"Лукс Инвест" ООД

 

конструктор:
арх. Лъчезар Григоров

 

адрес:
гр.София, бул. Цариградско шосе
        


БенчМарк Бизнес Център е разположен в УПИ III 419 712, бул. Цариградско шосе, върху терен с площ 6 931 кв.м. Сградата има обща разгърната застроена площ 35 079 кв.м., от които:

Клас „А” офиси – 17 909 кв. (14 етажа);

Търговски площи – 6 274 кв.м. (2 етажа);

Ресторанти, кафенета и тераси – 1 465 кв.м.;

Подземен паркинг с 360 паркоместа (2 нива);

32 надземни паркоместа в задната част на терена.

 

Достъпът до сградата се осъществява чрез локално платно с ширина 5 м., в което се влиза директно от бул. Цариградско шосе.

 

Главният вход е ориентиран към булеварда, където е оформено външно площадно пространство, преминаващо във вътрешна плаза.

 

Уникалната архитектура на сградата маркира източния вход на София и се характеризира с най-големия атриум в България с диаметър 18 м. и височина 50 м., решен с интересно и нестандартно озеленяване, естествено и изкуствено осветление и панорамни асансьори и представляващ естествено вертикално продължение на централното фоайе.

 

Интересен елемент от интериора са така наречените „пространствени прегради”, които заменят стандартните плътни разделителни прегради. Те представляват въздушни обеми, които разделят офисите от хоризонталните и вертикални комуникации и осигуряват навсякъде естествена светлина. Уют за работещите създава и тяхното зенитално осветление и богато озеленяване.

 

Комфорт за служителите е осигурен и чрез нестандартно решената покривна част над търговския център, която ще бъде третирана като голяма градина, превръщайки се в естествено място за почивка. Друго място за отдих е кафенето на етаж 6, което дава достъп до „висящите” градини в задната част на сградата.

 

Декоративно фасадно осветление подчертава двете дъги – на високото тяло и на входа, а така също и на двете вертикални дъги по двата пилона над главния вход. Разработено е градинско осветление, маркиращо двата автомобилни тракта покрай сградата и осветяване на засятата растителност.

 

Основни технически характеристика на БенчМарк Бизнес Център:

 

BMS – обхваща следните инсталации: система за отопление, вентилация и климатизация (HVAC) – топлинен център, студов център (чилъри и помпи), гаражна вентилация; зоново управление на конвекторни тела; наблюдение статус на противопожарни клапи; статус основни предпазители на електрическа инсталация; управление на осветителни кръгове на атриум; контролни измервания на водомери и електромери; основен статус асансьори;

 

Двутръбна HVAC система с ниски експлоатационни разходи благодарение на високата инертност на сградата;

 

Система за пожароизвестяване и пожарогасене, съобразена изцяло с българското законодателство и част от нормативната база на страни от ЕС поради спецификата на атриума. Изградена е спринклерна система за пожарогасене;
 

Видеонаблюдение;

Окачен таван и двоен под във всички помещения;

Хидро и топлоизолация на покрива;

 

Фасада – единна система за цялата фасада – ALUKONIGSTAHL, с прилагането на един основен универсален профил SCHUCO, с висока степен на шумо- и топлоизолация. В предната част на фасадата е изпълнена т.нар. спайдър система (doubleskin).

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии