Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Обзор на жилищния пазар в Белград през първото полугодие на 2010 година


Консултантската фирма CB Richard Ellis публикува проучване за състоянието на пазара на недвижими имоти в сръбската столица. Първата половина на годината се характеризира със значително увеличение на търсенето на жилища, което се дължи на по-ниската им стойност, както и на държавните субсидии по ипотечните кредити.

 

Икономическата ситуация в Сърбия

 

Според данните на статистическата служба на Република Сърбия, посочени в изследването, през първото полугодие БВП на страната е нараснал с 0,6% в сравнение със същия период на миналата година. За отбелязване е, че строителната индустрия се е превърнала в един от лидерите, сред другите клонове на сръбската икономика. 

 

Инфлацията спадна през май до рекордно ниска стойност от 3,7%, но  обезценяването на сръбския динар има вероятност да превиши в края на годината, планираните от Централната банка - 6%. Безработицата остава висока, през април тя достигна 19,2%.

 

През юни, сръбското правителство одобри програма за подпомагане на строителния сектор на икономиката с 30 милиарда сръбски динара (288 милиона евро). Тези средства ще се използват, включително и за изграждането на 10 000 жилища на достъпни цени в Белград и другите големи градове.

 

Предложенията на пазара на жилища в Белград

 

През 2009 г., обемът на новите предложения на жилищния пазар в сръбската столица са намалели с 21,8% в сравнение с предходната година. Въпреки това, от края на 2009 г., строителната активност започна да се покачва отново. Тази тенденция продължава и през тази година.

 

В момента в Белград се реализират редица големи жилищни проекти в средния и горен ценови сегменти. Според анализаторите, новите площи ще бъдат достатъчни, за "насищане" на пазара през следващите няколко години.

 

Търсенето на пазара на жилища в Белград

 

Благодарение на правителствените мерки за подкрепа на пазара, търсенето на жилища е нараснало значително в сравнение с миналата година, това се отразява и на увеличеният обем на ипотечно кредитиране. Според Асоциацията на сръбските банки, през първото полугодие, броят на ипотечните кредити се е увеличил с 60% на годишна база.

 

Освен това, много собственици на имоти правят отстъпки при проджбата на жилища, те достигат до 15-20% от първоначално исканата стойност. Тази тенденция също стимулира търсенето. 

 

Цените на жилищата

 

Стойността на обектите в горния ценови сегмент не се е променила много за година, през първото полугодие, средната цена в сегмента варира между 2,7 и 3,2 хиляди евро за квадратен метър. Но като цяло, средната цена на жилищата в Белград варира в границите между 1,8 и 2,3 хиляди евро за квадратен метър. Но, ако кувачите плащат в брой, сумите по сделките излизат с 5-10% по евтини, отколкото ако плащането се извършва с помоща на ипотечен кредит.

 

Наеми

 

През януари-юни на пазара на жилища в Белград се наблюдава един вид „разпръскване” на наемателите. Най-атрактивни бяха централните райони на града, където са офисите на международните компании и посолствата. Цената на наемите в тези райони е намаляля в последните години с 20%, а през първите шест месеца на тази година, се стабилизира на около 8,13 евро за квадратен метър на месец.

 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии