Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Община Пловдив реализира и планира инфраструктурни мегапроекти

Подобряването на транспортната комуникация в посока север-юг през моста на Герджика е вторият мегапроект на Пловдив след изграждането на надлез „Родопи“. Това заяви кметът Славчо Атанасов по време на откриването на реконструирания транспортно-комуникационен участък бул. „Руски“-моста над река Марица-ул. „Победа“ в навечерието на Коледа. Следващата стъпка е улесняване на движението на автомобилния поток в посока изток-запад чрез разширяване на крайречните булеварди и развръзка на две нива при Водната палата, добави той.

Реализацията на проекта за подобряване на пропускливостта на оста север-юг отне повече от три години. През 2006 г. бе реновиран съществуващият мост, свързващ ул. „Победа“ с бул. „Руски“. Ремонтът на строеното през 1930 г. съоръжение възлезе на 2.607 млн. лв., осигурени от „Публични инвестиционни проекти“ ЕАД - София. Главен изпълнител на обекта бе „Мостстрой“ АД-клон Пловдив.
 

На фирмата бе възложено и строителството на дублиращо съоръжение над Марица, като първата копка бе направена на 25 януари 2007 г. Проектът на новия мост е на екип от „Мостконсулт“ ООД - София, с ръководител доц. д-р инж. Димо Кисов. Съоръжението е със сглобяемо-монолитна връхна конструкция от предварително напрегнати главни греди. Пътната плоча е монолитна. Премостването е с пет вътрешни и два крайни отвора. Всички главни греди лагеруват на неопренови лагери. Фундирането на съоръжението е на изливни пилоти с ф120 см. Мостът е на 30 см от източната страна на съществуващото съоръжение. За изпълнението на „Герджика 2“ бяха заделени 2.55 млн. евро от заема в размер на 25 млн. евро, който екипът на кмета д-р Иван Чомаков изтегли за изпълнение на програмата за управление на техническата инфраструктура на община Пловдив.
С цел да се оптимизират елементите на трасето екип на „Акс-ком“ ЕООД с ръководител инж. Александър Георгиев разработи комуникационен проект в участъка от ул. „Сава Муткуров“ до ул. „Ген. Данаил Николаев“, на север и на юг от моста на Герджика. Разработката бе съобразена и с планираното разширение на бул. „Руски“ и ул. „Победа“.
През май 2009 г. стартира и реалното строителство на новите улични платна от по 10 м с 1 м разделителна ивица. Същевременно бе подновена и подземната техническа инфраструктура. Задачата е изпълнена от „Мостстрой“, „Инжстрой“ и „Драгиев и Ко“. За цялостното довършване на инвестиционния проект предстои отчуждаването на още два имота от западната страна в подножието на моста, съобщи кметът Славчо Атанасов.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии