Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Новият хотел „Сии Гардън” Бургас
Новият хотел "Сии гарден", разположен в характерна градоустройствена рамка в близост до Морската градина в Бургас, е решен с обеми с правилна геометрия, с изчистен силует.

Хотелът се изгражда в карето на бул. "Демокрация" и ул. "Проф. д-р Асен Златаров", където през последните години са изградени или са в процес на строителство няколко нови сгради. Например важен градоустройствен фактор е близостта до жилищна сграда "Панорама" по проект на архитектите Вяра Желязкова и Георги Кътов.

Заради своите архитектурни достойнства хотел "Сии гарден" по проект на колектив с ръководител арх. Мариана Сърбова от архитектурно студио "Мото" (MOTTO architectural studio) бе отличен с награда на бургаския архитектурен салон "Архимория 2009" в категория хотели, вилни селища и апартаменти.
Инвеститор на обекта е "Бенмар - Бенчо Бенчев" ЕТ, Бургас, а главен изпълнител - БМ ООД, Бургас. Отговорна за строителния надзор е "Консултантска инженерна група" ООД.

Със своето местоположение в близост до морската градина, по протежение на главна градска артерия, обектът попада във важната градоустройствена ос - връзката на града с морето с Пантеона в центъра на Морската градина.
Оста става носител на послания като движение, посока, вятър, вълни, които са причина за силно изразената и динамична хоризонтална структура на сградата. Те я "задвижват" в свой ритъм, посочи арх. Мариана Сърбова.

В сложната архитектурна среда обемът на сградата се опитва да създаде връзка между елементите на средата и да превърне това в свой образ. Затова основната фасада е интерпретирана като диаграма на силите в средата – градоустройствени, природни, културни.

Значение за архитектурното решение има и разположението на сградата на хотела е в ъглов парцел при сключено застрояване, на калкан със съседни сгради, които също са на етап строителство. Връзката с тях е неутрална, успокоена, за да се създаде по-лек контакт с едрия обем.

Диалогът с характерния силует на сградата "Панорама", която се намира срещу хотела, от друга страна, е динамизиран и подчертан в светло, оформяйки сложно пространство на контакт между двете сгради.

Като цяло сложната обемна композиция е решена като наслагване на светлата динамична и лека структура върху по-обобщени тъмни обеми. Материалът на светлите и тъмни плътни части е етернит.
Според заложените градоустройствено застроителни линии и височини сградата се състои от няколко основни обема решени на два, шест и единадесет етажа. Има и три подземни нива.

Хотелът съдържа общо 42 стаи и апартаменти, отговарящи на категория четири звезди. Предвидени са ресторант, бар, СПА център, нощен клуб, казино, подземен паркинг.

Остъклената предна фасада се стреми да превърне гледката към морето и града в основен акцент на хотела. По светлите плътни ивици в нея ще бъде предвидено осветление, което да подчертава нощем динамичната структура.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии