Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Научни, образователни и спортни сгради 2010: Детски оздравителен лагер Радуга, к.к Камчия

 

 

инвеститор:
СОК Камчия ЕАД, Собственост на Правителството на гр. Москва, с изп. директор Станка Шопова

 

архитект:
Санкт-Петербургския зонален Научно-изследователски и Проектантски Институт за строителство на жилищни и обществени сгради арх. Игор Малков & ДЗЗД Вечна Дружба - Варна арх. Виктор Бузев

 

изпълнител:
Универсал Строй Консулт ООД - Георги Ганджов

 

конструктор:
Людмил Ангелов

адрес:
к.к. Камчия, община Аврен, Област Варна

            

 

Детски оздравителен лагер „Радуга” е част от значимия инвестиционен проект „Международен детски санаторно - оздравителен комплекс Камчия” на Правителството на град Москва в България.

 

Възложител на обекта е СОК „Камчия” ЕАД с изпълнителен директор г-жа Станка Шопова. Дружеството е 100% собственост на Правителството на град Москва.
Автор на идейния проект е колективът на „Санкт - Петербургския зонален Научно - изследователски и Проектантски Институт за строителство на жилищни сгради с главен архитект проф. Игор Малков. Главен проектант на авторизирания и адаптиран към българското законодателство и нормативи проект, е архитект Виктор Бузев с колектив, който разработи технически, работни и интериорен проект.

 

Строителството е дело на фирма „Универсалстройконсулт” ООД – гр. Благоевград с управители Георги Ганджов, Петър Парашкански и Чавдар Узунов.
Строителният надзор беше осъществен от инж. Румяна Дионисова – управител на фирма СТА-ДИОН ЕООД.

 

Детският оздравителен лагер „Радуга” е разположен на урегулиран поземлен участък от 62 дка. Застроената площ е 10 118 кв.м., а разгънатата застроена площ е 40 564 кв.м. Плътността на застрояване е едва 16% , при допустима 25%, съгласно Подробния устройствен план.

 

Функционално сградата е структурирана от спален корпус с четири секции и Обществен център с кино - концертна, учебни и конферентни зали, спортен и педагогически център.

 

Легловият капацитет на спалните корпуси е за 600 деца и приблизително за 100 ръководители и обслужващ персонал. Всеки жилищен модул се състои от преддверие с осем гардероба за лични принадлежности и дрехи и два санитарни възела, обзаведени с душ кабина, тоалетна и по два умивалника. Всяка стая е обзаведена с по четири единични легла, столове, работни маси, нощни шкафчета и телевизор.

 

Жилищният модул за деца с увреждания се състои от спални помещения за по две деца.

 

Общественият център включва спортна, развлекателна, културна, кръжочна, музикална и танцова дейност. Общата разгъната застроена площ /РЗП/ е 12 756 кв. м. Тук са разположени слънчеви, съвременно оборудвани зали за занимания, помещения за педагогически център, за клубни и кръжочни дейности.

 

На първия надземен етаж в Обществения център са оборудвани интернет клуб, компютърни зали, библиотека с читалня, клуб „Земята и хората”, обзаведен богато в партньорство с Националния музей „Земята и хората”. Тук е музикалния салон, както и просторната зала за танци с огледална стена.

 

В Обществената зона е киноконцертната зала за 600 посетители с прилежащите й кулоари и предверия. Осигурени са всички най-съвременни изисквания за озвучаване, осветление и акустика, оборудвани са прилежащи гримьорни и технически зали за управление на звука и сценичното осветление. Общата РЗП е 4270 кв.м.
Към Обществения център принадлежат още изложбена зала, информационен център и конферентна зала. Тук е изградена и спортна зала със съблекални и сауна, медицински кабинет с манипулационна, а в приземния етаж са разположени зали за билярд и боулинг.

 

В сградата има търговска зона с магазин за промишлени стоки, кафе-сладкарница, снек-бар, технически и складови помещения. Изключително уютен е просторния ресторант в който се хранят децата, с прилежащ най-съвременно оборудван кухненски блок и собствена сладкарска работилница.

 

Конструкцията на сградата е осъществена при фундамент от пилотна система с изливни пилоти с височина 10 -14 м и стоманобетонова фундаментна плоча върху тях. Скелета на сградата е стоманобетонова конструкция монолитно изпълнение с вертикални елементи, колони и противоземетръсни шайби и хоризонтални елементи, стоманобетонови плочи.

 

Покрива и ограждащата конструкция на кино - концертната зала са изпълнени със стоманени ферми и профили.

 

Архитектурното оформление на вътрешното пространство на сградата е подчинено изцяло на функциите на отделните помещения като са съобразени форми и цветове на окачени тавани, стени и настилки. Реализираните настилки позволявате безпроблемна експлоатация използвани са материали естествен камък гранит за стълбище, гранитогрес и мокет за коридори и рампи, PVCнастилки за класни стаи и кино- концертна зала, естествен паркет за музикален салон и зала за танци. Успешно са приложени дървени облицовки по стени и тавани в ресторант, фоайета , кино-концертна зала за създаване на по уютна и топла атмосфера. Парапетите приложени в обекта са в резултат на осъществени конкретни решения и решават въпроса с безопасното използване на обекта от деца.

 

Фасадното оформление на комплекса е решено като за спален корпус е приложено топло изолационна система с завършек силиконова мазилка и остъкляване с алуминиева конструкция тип окачена структурна фасада. За обществен център за оформяне на фасадата в съчетание на алуминий и стъкло е използвана облицовка с „Еталбонд”. Фасадата на кино-концертна зала е изпълнена с облицовка от титан – цинк ламарина при оформяне на сложни форми и тя се явява като акцент в цялостното фасадно оформяне на комплекса.

 

Инсталационни системи в сградата.

 

ВиК система е реализирана заедно с омекотителна инсталация за водата и слънчеви колектори за реализиране на икономии при подгрева на водата.

 

В сграда е осъществена цялостна климатизация и позволява осъществяването нормален микроклимат както за обществен така и за спален корпус.

 

Отоплителната система на комплекса е изпълнена, така че създава възможност за използване както на вътрешен топлоносител за всяко едно тяло, така и за външен топлоносител, като за целта е изграден външно топлопровод и топлоцентрала (АИТ).

 

Електрическите системи на сградата са изградени при наличие на пожароизвестителна система с автоматична централа за целия комплекс в зоната на кино - концертната зала също е изградена пожарогасителна система чрез използване на дренчерна и спринклерна инсталация.

 

Всички технологични процеси в обекта са подчинени на модерна BMS система за автоматично управление. Тя осигурява програмиране на процесите, контрол и регулиране на технологичните параметри, защита на технологичното оборудване от аварийни ситуации, аварийно-предупредителна и технологична сигнализация, а също така и централизиран диспечерски контрол и мониторинг.

 

Интегрираните системи за управление и разходване на енергия отговарят на нормативните изисквания и са гарант за устойчиво развитие на ДОЛ „Радуга”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии