Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Намаляват цените на жилищата в Хърватска

 

През август, стойността на жилищните имоти в по-голямата част от хърватските градове, отново падна в сравнение с предходния месец. Това се дължи преди всичко на големият брой предложения. 

 

Така например, цените на жилищните сгради в Загреб, паднаха с 2%. В курортните градове Задар и Пула, намаляването е съответно с 2% и с 3,5%, а в един от най-големите градове на Хърватска, Осиек, цените паднаха с цели 8%. 

 

Популярният Адриатически курорт Сплит, е едно от малкото места, където бе регистриран растеж на цените с 2%, съобщава Croatian Times, позовавайки се на портала за недвижими имоти Crozilla.

 

Според Маруска Визек, от Икономическия институт в Загреб, поради кризата и безработицата в Хърватска, е намаляло вътрешното търсене на жилища. Но в същото време, лихвите по кредитите нараснаха. Това в крайна сметка доведе до свръхпредлагане на пазара. Тази ситуация е ключът към умерения спад на цените, казват експертите. И ако, правителството пусне на пазара част от своята собственост (каквито са очакванията на някои анализатори), цените най-вероятно ще паднат още повече. 

 

Чуждестранното търсене, според Визек, не е в състояние да окаже значително положително влияние върху пазара. В Хърватска, стойността на  курортните недвижими имоти, които са и най-популярни сред чужденците, е приблизително равна на стойността на обектите в престижното крайбрежие на Испания. Но в Португалия, цените са с около 20% по-ниски, отколкото в Хърватска.

 

По този начин, тенденцията на спад в цените, може да продължи толкова дълго, докато не се подобрят макроикономическите показатели, или докато цените не паднат до такава степен, че да дадат конкурентно предимство на хърватските имоти.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии