Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Най-вероятно токът за бита няма да поскъпне от първи юли 2010 година

Най-вероятно електроенергията за битови абонати няма да поскъпне от първи юли 2010 година, възможно е дори да поевтинее в някои райони, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Според него, засега  подадените заявления на дружествата давали надежди за балансиране на приходите им и за това крайните цени да не бъдат повишени.

 

Очакванията са да няма никакво увеличение, или дори да има намаление, но трябва да се види за кое от дружествата, уточни Семерджиев.

 

Според Семерджиев цената за достъп  няма да спада. Все още не е напълно ясно как ще се промени сметката на конкретния потребител. Колко ще плаща всеки от нас, ще зависи от количествата енергия, които потребява и от района, в който живее.

 

Не толкова оптимистично е положението при цената на газа и въглищата, стана ясно от думите на Семерджиев. Цената на синьото гориво от първи юли ще върви силно нагоре и основна причина за това е скъпият долар.

 

Семерджиев заяви, че резултатите от одита на електроразпределителните дружества ще бъдат готови до две седмици. Те ще послужат за определяне приходите на компаниите. Ще бъде направен анализ както за начина, по който те са работили досега, така и на регулаторната рамка, за да стане ясно доколко и как тя осигурява работата на тези компании с цел балансиране интересите на потребителите.

 

За целта комисията регулатор е наела експерти на граждански договор. Проверката се извършва съвместно от експерти на ДКЕВР и външни експерти. Частичните резултати показват неспазване на добрата регулаторна практика.

 

Основната цел на засиления одит е да не се позволява на компаниите, които упражняват естествения монопол, да имат свръх печалби или необосновани приходи, които да са за сметка на потребителите, допълни Семерджиев.

 

Вече ще се знае къде и кога е прекъсвал токът. От ДКЕВР предвиждат данните за прекъсванията на тока да бъдат публикувани. Тези данни няма да бъдат посочените в сметките на абонатите, но в случай на съмнения ще може да се проверява всеки конкретен случай.

 

Възможностите за контрол на регулаторния орган ще бъдат увеличени. Вече ще се знае дали тези прекъсвания са заради липса на инвестиции или в резултат на форсмажорни обстоятелства. Диспечерите ще отчитат в обща система прекъсванията и резултатите ще се обобщават. В шестмесечен срок трябва проблемите да се отстраняват. ДКЕВР ще следи дали инвестиционната програма на дружествата води до отстраняване на проблемите с прекъсванията на тока. Очертават се и зони, където има чести прекъсвания на тока по различни причини-например строителство и те трябва да влязат в инвестиционните програми на електроразпределителните дружества и съответно проблемът да бъде отстранен.

 

По новата методика ясно ще се отделят и разграничават форсмажорните условия, които причиняват прекъсвания на електричеството, и тези, които са следствие от недостатъчно направени инвестиции. При неизпълнение на целевите показатели, заложени в методиката, това ще се отразява върху приходите на дружествата.

 

Досега трите електроразпределителни дружества използваха методики, които бяха трудно сравними. Новата методика е с много по-висока практическа стойност и ще доведе до повишаване на обективността, поясни Семерджиев.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии