Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Най-красивите пари на света

 

Дейвид Стендиш, дизайнер и автор на книгата "Изкуството на парите” (The Art of Money), състави класация на десетте най-красиви банкноти.

 


1. Френска Полинезия - 10 000 френски франка.

Трудно е да си представим купюрите на красивата банктнота на Френска Полинезия. Нейните убежища са такива райски кътчета като Таити, Моореа, Бора Бора, Хива Оа, Нуку Хива, познати ни най вече от произведенията на Пол Гоген, Робърт Луис Стивънсън, Съмърсет Моъм, Херман Мелвил, а дори и Джими Бъфет.

 

2. Малдивските острови - 50 малдивски рупии.

Банкнотата на Малдивската република, е разпространена на 1 300 острова в Индийския океан на юг от Индия. Местните хора, придобиват тази банктнота, като награда за труда си в сферата на риболова и събирането на кокосови орехи. Малдивските острови са една от най-бедните и малки страни в света, и други начини за препитание почти няма. Интересното е, че раковината-каури, използвана като декоративен елемент от украсата на банктнотата, преди е била разменно средство /заменяли са парите/, а Малдивските острови са били основното място за тяхното добиване. 

 

3. Сао Томе и Принсипе - 50 000 добрина

Това е малка островна държава в Гвинейския залив край бреговете на Африка. Жителите на тези вулканични острови, гордо наричат страната си "рай на земята". Тук има отлични плажове, а светът на дивата природа е просто фантастичен. Към този свят принадлежи и земеродното рибарче (Alcedo thomensis), изобразено на банкнотите.

 

4. Швейцария - 100 франка

Лицето на банктнотата от сто швейцарски франка, може на пръв поглед да изглежда като кадър от видеоиграта "Нощта на ходещите мъртъвци” („Night of the Walking Dead"). В действителност изображението на банктнотата е в знак на почит към швейцарския скулптор Алберто Джакомети (1901-1966), а изобразената фигура е на неговите известни „ходещи скулптури”.

 

5. Коморски острови - франк

Друга малка островна държава в Индийския океан, между остров Мадагаскар и африканския континент. Преди независимостта си през 1975 г.,  Коморските острови 130 години са били една от френските колонии. На банктнотата виждаме един успокояващ природен пейзаж,  призрачния намек за черюпки и миди е един вид самозалъгване, също като независимостта на държавата, характерна с постоянни политически бури и сътресения.

 

6. Нова Зеландия – 5 новозеландски долара 

Сър Едмънд Пърсивал Хилъри се явява най суровия от всички учени, изобразени върху банктноти: дълбоки бръчки около очите му, коса разрошена от вятъра и небрежно разкопчана около врата риза. Дори и цвета на дизайна на банкнотата, загатва за неговия пожизнен слънчев загар. Какъвто може да придобие само човек, който на 33 години е покорил Еверест през 1953 г., ръководи преминаването на Антарктида през 1958 г., начело е на катерната експедиция по река Ганг през 1977 година. Съгласете се, че това не са прости изпитания за човек, който в младежките си години учи пчеларство.

 

7. Островите Кук - 3 долара на островите Кук

Трудно е да се каже защо девойката оседлала  гигантска свирепа акула, изглежда толкова щастлива и спокойна. Вероятно това е заради атмосферата царяща на островите Кук, разположени между Нова Зеландия и Хавай. На островите не съществуват високи сгради, няма хотели, няма туристи. При такива условия, и акулите може да изпаднат в състояние на блаженство.

 

8. Хонг Конг - 10 долара на Хонконг

В тази страна, където животът ври и кипи, животът в  Ню Йорк изглежда сънен и бавен. Този футуристичен дизайн на банкнотата е идеален за Хонг Конг и със сигурност ще бъде актуален и в 23-ти век.

 

9. Исландия – 5000 исландски крони 

Ето, това е шапка! За да бъде тя удържана, сякаш е нужда подкрепа. Необикновена мода върху банктнотата ни показва Регнейор Джонсдотир (1646-1715), видна  шивачка и съпруга последователно на двама исландски епископи.

 

10. Фарьорските острови – 500 крони

Може би този купюр да не е толкова красив, както предишните, но асиметричния дизайн и съблазнителните щипки на рака изглеждат много привлекателно. Фарьорските острови са в северната част на Атлантическия океан,  намират се между Исландия и Норвегия, характеризират се със суровост, с открити за всички ветрове красоти, а жителите им са със силен характер. Трябва да ви хареса такова място, където изображението на рак се поставя дори върху парите.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии