Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Наем на имот във Варна – част първа

За собственикът на имот във Варна – наемът е прекрасно средство за доходи, а за бъдещият наемател може да се окаже бездънна яма за разходи.

Ще дам няколко съвета, които със сигурност ще ви спестят пари. Спирам се конкретно за наем на апартамент:

1.    Ако сте семейство - окончателният оглед на апартамента направете с заедно със съпруга или съпругата. Тя ще види неща, които мъжката половинка няма и да забележи. Той също ще види подробности, които после ще му излязат солено.

2.    Задължително сключете договор и опишете в най-малките детайли всичко – например:
- За чия сметка ще е бъдещ ремонт
- Кой ще плати повредената батерия в банята.
Практика е при жилища, които се отдават под наем с години – да се сменят батерии, ключове за електричество и т.н. с некачествени, защото са по-евтини.
Всеки би купил по-скъп и качествен продукт ако ще го ползва лично, но когато е за непознат – повечето собственици „гледат” в по-ниската категория.

Давам пример с китайските батерии за баня: Те са леки и евтини. Леки, защото се влага по-малко метал, стените са по-тънки и само след няколко месеца батерията започва да тече не от уплътнението, а от цепнатина в метала.
Представете си ако отсъствате и се скъса напълно метала….

Договорът е необходим, защото:
Всички, бъдещи спорове ще бъдат ясно дефинирани.
В договора можете да фиксирате цената на наема, която няма да се променя примерно до една година. Много апартаменти във Варна стоят с месеци без наематели и собствениците се принуждават да обявят атрактивна цена за да докопат наемател и след три месеца вдигат наема на цената, която първоначално са определили за себе си.
Договорът ще ви предпази и от спонтанен порив на собственика да ви изгони посред зима.

Договорът за наем на имот е вашата застраховка – ако на късен етап се появят спорове, можете да предупредите собственика на имота, че пуснете жалба в НАП за неплатени данъци от наемите, защото в 90% от случаите сумите от наемите не се декларират.

Задължително искайте бележка при плащането на всеки наем, защото собственикът може да забрави, че наема е платен и да ви поиска парите повторно.

 

Ивайло Манахов

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии