Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

На 25 ноември, „Лидл” открива едновременно 15 магазина в 11 български градаГерманската верига за бързооборотни стоки "Лидл" ще отвори първите си магазини в България. На 25 ноември, компанията ще открие 15 обекта в 11 града.

 

Четири от новооткриващите се обекти ще бъдат в София, а по един ще има в градовете Варна, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Сливен, Кърджали, Петрич, Монтана, Ловеч и Габрово.

 

Следващата стъпка залегнала в програмата на компанията, е да се трансформират (ребрандират) и магазините на "Плюс", които веригата закупи през тази година. При така оформящата се конкуренция, се очаква продажбите в ниския ценови сегмент (дискаунтър), да се развиват най-динамично през следващата година. Припомняме, че другата голяма верига която оперира в този сегмент е "Пени маркет".

 

Веригата "Лидл", е собственост на концерна "Шварц груп", и е специализирана в продажбите в ниския ценови сегмент (дискаунтър). Компанията подготви навлизането си в България по два начина. Чрез построяването на собствени търговски обекти и чрез придобиване на конкурентната верига „Плюс” в България и Румъния, собственост на дружеството „Тангелман”. Сделката, включва 23 магазина в България и 96 в Румъния и е одобрена от антимонополните органи в двете страни.

 

"Лидл" разполага и със собствена логистична база край град Елин Пелин в която са инвестирани 56 милиона лева.

 

Основният конкурент на "Лидл" на българския пазар е веригата "Пени маркет", която отвори първите си магазини в страната през есента на миналата година. Тогава от компанията, която е част от германския холдинг "Реве", съобщиха, че очакват да отворят 50 магазина до края на настоящата година. Към момента "Пени маркет" има 43 обекта в страната. Тази компания също изгради свой логистичен център, който също се намира в района на град Елин Пелин.

 

Експертите са категорични, че в близките години, най-сериозен ръст в търговията ще има при веригите, предлагащи стоки с намаления. Специалистите са уверени, че за активното им развитие ще помогне настоящата икономическа ситуация, която стимулира ценовата чувствителност на клиентите. Освен това, за бързото им развитие ще спомогне и факта, че степента на проникване на този тип търговси вериги в страната е сравнително ниска.

 

Този тип вериги, ще се развиват все по-активно и в малките градове, където все още има слабо присъствие на обекти на модерната търговия. Предполага се, че "Лидл" и "Пени маркет" ще се наредят сред десетте най-големи вериги на българския пазар през тази и следващата година.

 

В момента около една четвърт от пазара на бързооборотни стоки е концентрирана в десетте най-големи играча, като най-високи обороти има "Кауфланд". По техни данни в момента продажбите на такива стоки са за около 11 млрд. лв., като в това число не влизат пазарите, малките павилиони и магазинчета и обектите от сивият сектор.

 

Оказва се, че делът на самостоятелните магазини в България е все още сравнително голям. По различни данни те имат между 70 и 80% от пазара, което е сред най-ниските нива за региона. Експертните изследвания обаче показват, че с всяка изминалата година делът им намалява за сметка на модерната търговия. За последните три години, модерните търговски вериги са завладяли нови 10% пазарен дял от продажбите на бързооборотни стоки в България.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии