Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Москва-един от най-перспективните пазари на елитни недвижими имоти

Аналитиците от "Честъртън" ("Chesterton"), изготвиха проучване на глобалните тенденции по отношение на елитните жилищни недвижими имоти. Москва все още е сред първите пет най-скъпи градове в Европа и света. Прогнозите сочат, че цените на елитните жилища в Москва, през периода 2010-2011 ще скочат с 10%. Това ще позволи на Москва да се конкурира с Лондон и Хонг Конг, като една от най-динамичните и атрактивни точки за инвестиции, на пазара на недвижими имоти в света.

 

Основните фактори за ръста на московския пазар, според мнението на експертите от "Честъртън", са  свързани със следкризисното възстановяване на икономиката.  В резултат на благоприятната икономическа среда, ще се повиши благосъстоянието на руските бизнесмени, а това е предпоставка за увеличение на търсенето на луксозни имоти. Има и още една предпоставка за увеличението на цените при елитните жилищни имоти. Това безспорно, е ограниченото  предлагане на пазара на качествени жилища-към момента, в етап на изпълнение са малко на брой проекти.

 

Въз основа на очакваният растеж на цените на елитните московски жилища с около 10% и като се вземе предвид съотношението между сумата на годищния наем и пазарната цена на апартаментите, може да се твърди, че инвестирането в недвижими имоти, отново става печелившо. Дори по-печелившо от срочните депозити в банки, които са паднали под 10%  и то в рубли.

 

Елитните недвижими имоти в Москва, средната цена на които е 18,5 хиляди долара за квадратен метър, се съревновават за ценово лидерство с Ню Йорк и азиатските мегаполиси, където средните цени са в порядъка на около 20 хиляди долара за квадратен метър.

 

По темпове на растеж, през последните пет години, Москва  остави далеч зад себе си всички западноевропейски градове. През тези години, цените на елитните апартаменти в центъра на Москва, са нараснали 2,5 пъти. За сравнение, през този период цените на елитните жилища в Лондон, Париж и Монако, са постигнали ръст, който не надвишава 25-30%.

 

От началото на кризата, в перспектива до 2015 година, на пазара на елитни жилища в Москва, ще се появят според различни оценки, нови 1,5-2 милиона квадратни метра площи. До момента, само няколко проекта от този списък, бяха реализирани или се реализират и отидоха  на пазара. Текущото ниво на предлаганите елитни жилища е в порядъка на  1200-1300 апартаменти, като в тази цифра са предложенията, както на първичния, така и на вторичния пазар. Трябва да се отбележи, че до 70% от тези предложения, са в обекти, чието въвеждане в експлоатация е все още далечно. Ако изпълнението на някои обещавани проекти се отложи, в близко бъдеще на пазара се очаква недостиг на жилища в елитния сегмент. Положителната промяна зависи от нормализирането на ситуацията с кредитното финансиране на фирмите и високото качество, на организационно-правните и проучвателно-инфраструктурните разработки на проектите.

 

Търсенето на елитни недвижими имоти в Москва, ще се възстанови заедно с икономиката и капитализацията на фондовия пазар. Основните купувачи, както и преди, са руските бизнесмени, предприемачи и акционерите в големите и средни компании. Недвижимите имоти, продължават да се възприема като най-привлекателния инструмент за лични инвестиции, който съчетава в себе си висока надеждност и доходност. Кризата със сигурност оказва  влияние, върху покупателната способност на богатите руснаци. Така например инвестиционно-покупателните бюджети, са намаляли от 3,5-4 милиона долара преди кризата на 1,5-3 милиона долара сега. Въпреки това, през последните месеци на пазара се завръщат големи инвестиционно-покупателни бюджети от 5 милиона долара нагоре.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии