Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Метрото в Москва (Московский метрополитен)

 

 

15май, 1935 г

292.2 км

12 линии, 176 станции

Първият участък на Соколническата линия е открит през 1935 г., 176-та станция (една от най-новите) е открита в началото на 2008 година. В края на същата година, отново но тази линия бе открита и станцията "Славянски булевард". До 2014 г., трябва да бъдат отворени още 17 станции и да бъде пусната в експлоатация Солнцевската линия.

 

Метрото в по-голямата си част е под земята. В него има само 15 наземни и 15 надземни станции, в това число станциите по линия Бутовская, както и уникалната станция „Воробева гора” разположена на метромоста над река Москва.

 

Първоначално метрото носи името на ръководителя на изграждането му, първия секретар на Московския комитет на ВКП (б) Лазар Каганович, а след това е именувано в чест на Владимир Ленин.

 

По време на войната е било използвано като бомбоубежище. Със същата цел през 1953 г., на Арбатско-Покровската линия е построен дълбок участък от станция „Площад Революция” до станция „Киевска”. Действащият до тогава плитък участък е бил закрит, а през 1958 г., е включен в състава на Филевската линия.

 

Смята се, че под земята има закрити правителствени участъци, наречени "Метро-2". В началото метростанциите са се изграждали като подземни дворци, което прави метрото в Москва едно най-красивите в света. През последните години в метрото се появиха тематични влакове, например като влака-художествена галерия „Акварел”.

 

Фотогалерия:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подготвил:

Петко Литов

Танграм рекламна агенция Варна

 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии