Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Любопитно: Как да увеличим хормоните на щастието ?

Усещането за радост или тъга, както и любовното влечение също зависят от определени биохимични процеси в човешкия организъм.

Хората изпитват чувства при всякакви условия - и в горещина, и в студ. И ако се научим да влияем на тези процеси, животът ни ще бъде много по-хармоничен и щастлив.

В човешкото тяло има специфични вещества – ендорфини, които се синтезират в нервните клетки на главния мозък. Те оказват влияние на емоционалното състояние, намаляват прага на възприятието на болката, т.е. дават възможност на човек да се чувства радостен, щастлив и удовлетворен от живота. Една от основните функции на ендорфините e включване на системата за „вътрешно възнаграждение”, което става при постигане на положителни резултати, при хранене или в момент на сексуално удоволствие.

Трите основни елемента, които на химично ниво поддържат нашия емоционален фон, са:

- Анандамид–веществото, което регулира предаването на нервния импулс, играе роля в механизмите на репродукцията, процесите на запомняне на информацията, формирането на усещането за болка, апетита, депресивните състояния.

- Серотонин–най-важният невромедиатор (биологически активно вещество, което участва в предаването на нервния импулс), хормон, който се образува от аминокиселината триптофан. Той също такат повишава двигателната активност, способства за подобряването на емоционалната нагласа и увеличава общителността.

- Допамин–хормон-невромедиатор, който се отделя при изпитване на някакво удоволствие (например по време на ядене, при полов акт и т.н.)

Според специалистите, недостигът на тези три вещества води до понижаване на настроението, тревога и депресия.

Как да попълним необходимите запаси от „хормони на щастието”.

1. Диета
Ако сте като цяло здрав човек и в менюто ви има достатъчно продукти като хляб, банани, шоколад, сладки плодове, захар, можете да бъдете спокойни за нивото на серотонин във вашия организъм. Тези продукти са богати на триптофан, от който се синтезира серотонинът.

Триптофан се съдържа в значителни количества и в соята, месото, изварата, киселото мляко, фъстъците, сушените фурми, млякото, пилето, рибата, пуешкото месо, овеса.

2. Спорт
Физическите упражнения не само тренират тялото. Те подобряват обмяната на веществата и с това помагат за производството на ”щастливите” хормони.

3. Положителни емоции
Получаването на позитивни впечатления-кино, театър, приятно общуване, шопинг, секс (списъкът може да бъде безкраен)-също стимулира изработването на хормони на удоволствието.

4. Ярко осветление
В есенните и зимни облачни дни настроението рязко спада. Липсата на слънчева светлина води до активното изработване на мелатонин, който възпрепятства синтеза на серотонина. Затова: по-често включвайте в стаята силна светлина – по този начин ще избегнете сезонната депресия.

Любовта също е химия. Ние реагираме на особените вещества, присъстващи в потта на представителите на противоположния пол–феромоните. Под тяхното влияние мозъкът изработва особени възбуждащи вещества (фенилетиламин, допамин, норепинефрин) и възниква усещането за еуфория, благодарение на което се появява чувството за безопасност и спокойствие.

За приповдигнатото настроение голямо значение има и още един хормон-окситоцинът, който се отделя при прегръдка, докосване или друг вид физическа близост.
 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии