Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Къща с позитивни решетки в Япония.

 

Тази доста необичайна къща наречен Sumikiri House е разположена сред сивите жилищни сгради в Амагасаки Сити (префектура Хиого, Япония). Тази къща е като прекрасна рисунка на фона на околните тесни улички, сгради и складове с малки или почти липсващи прозорци. Най-вероятно по тази причина, авторите на проекта - японското архитектурно студио y + Mdo са си поставили за цел да построят къща, която да е с много естествена светлина за радост на бъдещите обитатели.

 

 

През последните години в Япония има две основни правила за изграждане на еднофамилни къщи: конфиденциалност на обитателите в условията на много голяма гъстота на застрояването, наречена "прозорец в прозорец" и възможно най-ефективно  планиране на малките, но много скъпи парчета земя.

 

 

Застроената площ на обекта е приблизително 113 квадратни метра. На територията, принадлежаща към къщата, е обособено място за паркиране. Всъщност, обособяването на паркомясто вече е традиция при изграждането на съвременните японски къщи.

 

 

Желязната боядисана в бяло решетка на фасадата, създава усещане за интересно съчетание от прозрачност и поверителност. По този начин, гледката към съседните къщи минава сякаш през „филтър” и изглежда по-малко депресираща.

 

 

Освен това, решетката играе и ролята на лека преградна стена, която зонира част от пространството вътре в къщата. По този начин, решетката спомага вътре да се обособят определени функционални зони, но в същото време, тя не ги разделя напълно, напротив въздухът свободно циркулира от зона в зона.

 

 

Стълбата водеща към второто ниво,също е толкова лека и ефирна, че прилича на приказна "Стълба към небето". А лаконичният и хладен минималистичен екстериор, плавно и хармонично се слива с интериора от дърво, който разбира се, се допълва от малкото семпли мебели.

 

 

Трябва да сме наясно, че тази къща не е еталон за жилищно пространство, но нейната архитектура е много интересна, от гледна точка на оригиналните елементи създадени от авторите на проекта.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии