Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Кризата се завръща на имотния пазар в Кипър

 

 

Броят на сделките с недвижими имоти на острова, намалява за втори пореден месец, падайки до ниво, което беше отчетено по време на кризата. Професионалистите на имотния пазар са песимистично настроени.

 

Според статистистиката, през август, броят на продажбите на недвижими имоти е намалял с 30,5% спрямо предходния месец и с 13,7% - при годишните изчисления, съобщава Cyprus Property News. Сключени са 554 сделки, което е най-ниското ниво от януари миналата година, когато на пазара беше пика на  рецесията.

 

Спад в продажбите на недвижими имоти в Кипър е регистриран и през юли. Това се дължи на отлива на чуждестранните купувачи - на вътрешния пазар, броят на сделките остана стабилен. В предишния месец броят на чужденците, постепенно се възстановяваше след кризата.

 

Но сегашната ситуация накара експертите, да говорят за нова фаза на пазарен спад. Според председателя на Кипърската асоциация на брокерите,Соломон Куруклидис, тази ситуация е предвидима. В началото на годината, той предупреди, че увеличаването на броя на сделките, не е свързан с възстановяването на националната икономика, а с навлизане на пазар на купувачи – кипърски турци, които искаха изгодно да купуват имоти, които по-рано принадлежаха на чужденци, в последствияне станали длъжници по ипотечните си кредити. Разбира се, обемът на тези предложения са били ограничени, а сега вече и свършиха. 

 

Куруклидис е сигурен, че през следващите месеци, ситуацията на пазара ще се влоши, и ще се влошава до момента в който има положителни промени в икономиката на Кипър. Неговият скептицизъм се подкрепя и от председателя на Кипърската асоциация на предприемачите, Тофаридис Лакис, които се съмнява във възстановяването на пазара на имоти на острова през тази година.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии