Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Крадат ни през топлата вода

Крадат ни през топлата вода
Емил Измирлиев, обикновен български писател пред в. РЕПУБЛИКА 
Десислава Николова 
 
 
Визитка
Писателят Емил Измирлиев е роден на 27 април 1953 г в Дупница. Кандидат е за Книгата на Гинес, като единственият българин развел се с „Топлофикация", без да е бил женен за нея. Работил е като кореспондент и журналист във вестниците „Стършел" и „Демокрация". Член е на Съюза на българските писатели. Има над 40-годишна кариера в печатни издания. Последната му книга е „Бандитската топлофикация". Готова е и абсурдната му пиеса „Мутрата Топлофикация". Женен с три деца.

 
- Господин Измирлиев, подарихте книгата си „Бандитската Топлофикация" на премиера Бойко Борисов за рождения му ден, както и на американския посланик Джеймс Уорлик. Вече има ли някакъв отзвук от тях?
- Подарих „Бандитската Топлофикация" на премиера с обръщение към него и предложение какво да се промени в Закона за енергетиката, така че услугата парно да бъде в интерес на гражданите, а не в интерес на „мутрата Топлофикация". Продължавам да наричам тази фирма така, защото тя продължава да се държи като мутра и със заплахи, рекет и измами тероризира българския народ. Затова стигнах до това крайно решение да му подаря книгата си за рождения му ден. Надписах му я с пожеланието да освободи българите от робството на „Топлофикация". Със същата идея я подарих и на американския посланик Уорлик, който се изказва по всички важни и животрептящи проблеми в страната. Идеята ми беше, ако посланик Уорлик каже, че в България има „Бандитска Топлофикация", това да бъде забелязано и от хората които управляват България, защото обикновено той казва нещо и всички забелязват и обръщат внимание. Но този път направихме едно истинско чудо-затворихме устата на посланика на САЩ с тази книга. Той мълчи вече три седмици откакто съм му я подарил. По същият начин се държат и всички управляващи.

 
- Според вас защо мълчат по този въпрос?
- За „Топлофикация" се мълчи по една единствена причина и това е страшното-над тази фирма има политически чадър от всички партии. Има и съдебен чадър, защото съдиите не гледат обективно. Семе месеца, след като е излязла „Бандитска Топлофикация", не е казана нито дума срещу тази общинска фирма от страна на кмета Фандъкова, на президента, на парламента, правителството и прокуратурата, която трябва да се самосезира по случая. Страшното е и това, че дори Конституционният съд не отмени антиконституционните текстове от Закона за енергетиката, които позволяват вече 11 години българските абонати на „Топлофикация" да се подлагат на грабеж и заблуждение, както и на рекет, измама, заплахи и изнудване, при което системно са ограбвани от монополиста. Циничен е и фактът, че са принуждавани хора, които от над 15 години са се отказали от „Топлофикация" да станат нейни абонати. Цинизъм е и фактът, че на „Топлофикация" са й осигурили съдебен комфорт със закони, които са в нейна услуга да граби гражданите. Нямаше да може да съществува такава фирма, ако имаше справедлива съдебна система. А омбудсманът на Републиката Константин Пенчев пък каза, че нямал никакви права. Тогава защо не си подаде оставката? Защо не излезе да каже, че неговата майка е осъдена за 20 000 лв. от „Топлофикация"? Къде е това дело и кой го е потулил, защо не е излязло на бял свят и защо майка му не е принудена да плати тези 20 000 лв.? И тогава да разберем има ли връзка господин Пенчев с „Топлофикация". Нашите интереси ли защитава или интересите на „Топлофикация". За мен той е една карикатура на обществен защитник!


- Кое е най-голямото нарушение което „Топлофикация" прави? 
- Най-лошото е, че това дружество извършва услуга без да притежава законен търговски уред-топломер, който да измерва количеството топлина която предоставя на отделните граждани. Единственият законен търговски уред е не този, който твърди Топлофикация-на входа на блоковете, а този, който е длъжна да поставя на входа на всеки апартамент. А не да слага нестандартни, рециклирани и измислени уреди върху радиаторите, които не измерват нищо. Не може един уред да измерва нещо, което не минава през него или да мери колко е топло в стаята. Там може да е топло защото грее слънце или сте пуснали печка защото ви е студено, но тези уреди го отчитат. От такива бандитски уреди, които дори са подарени на „Топлофикация" са прибрани над 100 млн. лв. Сега в момента се опитват да ги подменят и да вземат още 250 млн. лв. от хората с оправданието, че са минали 10 години. Грабежът на фирмите за топлинно счетоводство е 30 млн. лв. годишно. Те крадат от хората за това, че им отчитали уредите. Как може ние да си отчитаме водомерите сами, а да не можем да си отчитаме какво показва топломера?!


- Това означава ли, че ако нямаме топломер на входа на жилището, сметките на „Топлофикация" са незаконни? 
- „Топлофикация" ежемесечно издава хиляди фактури с невярно съдържание. Това са фактури, в които са написани сметки по прогнозни данни. Спомняте си, че преди време и енергийните дружества бяха направили тримесечни фактури, като първите два месеца бяха по прогнозни резултати, но тази практика беше отменена защото е незаконно. Не може по прогнозни данни да се каже, кой колко ще се отоплява. Европейската директива 32 казва, че се плаща само реално консумираната енергия. От „Топлофикация" обясняват, че подават на хората енергия, а от разпределителните дружества цинично заявяват, че тази енергия, която влиза в блока, трябва да бъде разпределяна, защото няма никакви загуби. Те начисляват за сградна инсталация до 60% загуби и казват това не е наша работа. Значи на входа на блока се подава топла вода с температура 55 градуса, а във вашия апартамент тя пристига с температура 10 градуса. Те обаче казват- нас това не ни интересува. След като доставят на хората топла вода и ако на входа на жилището има топломер, той ще отчете с каква температура влиза водата и така да може да се изчисли колко струва.


- Нали на новите блокове вече слагат пред вратата на жилището топломер, има ли ефект от това? 
- На новите блокове наистина има топломер на входа на жилището. Но той примерно отчита нула, а „Топлофикация" начислява на хората 120 лв. сметка. Как може при нулево показание да има такава сметка? Въпреки, че в новите блокове има възможност да се пломбира кранчето, ако някой не си плати сметката повече от два месеца, но на нито един такъв абонат не му е спряно топлоподаването към апартамента.


- От какво се краде повече от парно или от топла вода? 
- Най-големите кражби стават не от парното, а от топлата вода. „Топлофикация" надписва огромни количества топлина, която е необходима да се загрее тази вода. Не може водата да се загрее в Орландовци и да се носи в Младост, да я продават и да кажат, че е изстинала. Моят бойлер отчита годишно 1000 квтч електроенергия необходима за затопляне на водата ми за 12 месеца. На хора, които живеят в подобен апартамент, само за два месеца им се пишат 1000 квтч. Грабежът е гигантски. Това значи, че им се надписват страхотни количества топлина, която ако наистина е употребена за загряване, означава водата да се изпари и въобще да не достигне до потребителите. „Топлофикация" само за един кубик беше написала сметка за 50 лв. на един мой читател. Той попитал колко им струва 1 кубик вода и те му отговорили, че струва 5 лв., а останалото са загуби. Значи 10 пъти е надписана сметката.


- Какво трябва да направим, когато Топлофикация тръгне да ни съди? 
- „Топлофикация" праща едни писма, в които казва, ако вие не платите тези сметки, ние ще ви дадем под съд. Аз съм написал в книгата си възражения, с които хората трябва да оспорят сметките по няколко показателя. Възражението се пише до съда в 14-дневен срок след получаване на заповед за изпълнение. В него първо се иска тригодишната давност според, която(НА 28 ЮНИ, ПРИМЕРНО) СЕ НАСТОЯВА ДА СЕ ОТПИШАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА КЪМ ТОПЛОФИКАЦИЯ ОТ 28 юни 2008 г. назад.. Трябва да поискат и наем за тръбите, които „Топлофикация" ползва. ВЪПРЕКИ ЧЕ ТОПЛОФИКАЦИЯ ЦИНИЧНО ОТГОВАРЯ НА ТОВА ИСКАНЕ СЪС СМЕХОТВОРНОТО ОБЯСНЕНИЕ, ЧЕ ТРЪБИТЕ И ИНСТАЛАЦИЯТА НЕ БИЛИ СОБСТВЕНОСТ НА АБОНАТА, А НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ.ЗАЩО ТОГАВА НЕ СИ ПОИСКА ТАКСА "СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ" ОТ ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ, ПИТАМ АЗ?!А най-силното и задължително възражение е, че без ЗАКОНЕН търговски уред- ТОПЛОМЕР НА ВХОДА НА ЖИЛИЩЕТО - дружеството не може да докаже в съда колко топлинна енергия е подало към вашето жилище. Лошото е, че хората нямат необходимата правна култура, а дори и да я имат, те не могат да се справят със собствени сили. Но много малко адвокати искат да водят такива дела, защото печелят малко, отнема им много време и резултатът е неясен при тази съдебна система.


- Има ли вече спечелени дела с тези възражения, които предлагате? 
- Има и едно от тях е на един мой читател, на който „Топлофикация" му предяви иск за 16 000 лв., а съдът реши, че човекът не дължи нито една стотинка. Друг пък беше с 9200 лв., и му опростиха 8000 лв. защото е незаконно надписана сметката. Представяте ли си за какъв грабеж става въпрос. Ако тези хора, не се бяха запознали с проблема и не бяха оспорили сметките както трябва в съда с аргументите, които казах, тогава те и техните наследници щяха да бъдат принудени цял живот да плащат тези пари. А знаете ли колко хиляди души не знаят за това нещо, които тайно са осъдени на такива огромни суми и са им начислени огромни съдебни разходи.


 
- Толкова хора се оплакват от „Топлофикация", а няма нито един истински голям протест срещу това дружество. Има ли гражданско общество?
- В резултат на такива действия, като на „Топлофикация", в България сега има диктатура не на Бойко Борисов, а на бедността. С такива незаконни сметки, с надписвания, с мизерия хората са поставени в лапите на най-страшната диктатура-на бедността, която обезкървява живота в страната. Не можем да говорим за гражданско общество, в момент в който хората се чудят как да си купят хляб, а през това време премиерът открива обекти. За две години е прерязал над 2000 лентички. Това прави по 3 лентички на ден и като отдели по един час, за да отиде до мястото, се получава, че всеки ден по 3 часа премиерът не си върши работата. Ако беше отделил два часа за „Топлофикация" може би ще да се промени нещо. Ние не сме избрали това правителство да открива обекти. Обектите се откриват и без него.


- Идват избори, има ли надежда някой да се заеме предизборно с казуса „Топлофикация"?
- Който оправи проблема с „Топлофикация", той ще спечели изборите - това за сведение на кандидатите за кметове и за президент! Шефът на тази фирма продължава продължава да взима над 20 000 лв. заплата при положение, че фирмата има над 200 млн. лв. загуби и 500 млн. лв. надписани и несъбрани сметки. Как може да съществува подобна фирма в икономическия мир-нека някой икономист да каже. Премиерът е казал, че никой не може да взима повече от него, но се оказа, че доста взимат по-големи заплати от него. Хората се питат защо трябва да си министър председател, като може да си шеф на „Топлофикация" без да разбираш нищо. От 25 кандидати е избран сегашният шеф-Стоян-Доволното го нарекох аз. Той е много доволен от собствената си сметка за парно. Ако взимаш 22 000 лв. заплата и сметката ти е 300 лв. към „Топлофикация" ще си доволен. А същевременно като директор казва, че не е доволен, защото сметките на потребителите били ниски. Това е цинизъм от най-високо качество и може да го каже само човек с огромен политически чадър над себе си.


- Кой е най-интересният случай свързан с „Топлофикация" който знаете?
- Столичната „Топлофикация" е носител на наградата за поезия на името на Никола Фурнаджиев. В конкурса за поезия печели един известен български поет. От „Топлофикация" му пишат заплашително писмо и той си взима цялата парична награда, която е получил за поезия и я занася в „Топлофикация" да си плати стари задължения, които дори са влезли в погасителна давност. Чудя се как още ни търпят в Европейския съюз, защото единствената държава в ЕС, в която крепостното право не е отменено се казва България. Имаме фирма, която държи в крепостно право на подчинение хиляди българи, а същевременно не се вижда светлина в тунела.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ: 2012-06-16 14:27:32 |

ЗА ПРОБЛЕМИ С МУТРАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ МИ ЗВЪНЕТЕ НА ТЕЛ. 0877037287- ТУК МОЖЕТЕ ДА ПОРЪЧАТЕ И КНИГАТА "БАНДИТСКАТА ТОПЛОЭИКАЦИЯ"

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии