Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Какво ни чака след кризата? Предстояща имотна конференция BalREc


Постепенното завръщане на развитите икономики към нормалното им ежедневие и значителната корекция на пазара на имоти в България подхранват надеждите в сектора, че краят на кризата ще бъде обявен скоро. Конференцията BalREc на 5 и 6 ноември в столичния хотел "Кемпински" ще провери колко основателни са тези очаквания. Над 50 професионалисти и стотици посетители от индустрията на недвижимите имоти или свързани с нея компании ще обсъждат възможностите за бизнес, ще представят плановете си за развитие и вижданията си за перспективите пред дейността им България.
Цените на жилищата в страната паднаха с почти една четвърт от пика си през деветте месеца до юни тази година. Наемите на офисите са намалели средно също с толкова до нивата си от 2006 г. в годината, в която икономиката преживява първото си свиване след десетилетие растеж. Повечето инвеститори в търговски центрове в градове като Варна, Русе или Стара Загора, които кризата завари в напреднало строителство, се борят за оределите наематели в тежка конкуренция. От големите проекти за логистични центрове, от които развиващите се търговски вериги имат нужда, се строят едва няколко, след като банките ограничиха кредитирането.

Антикризисни решения
Но в най-враждебната икономическа среда от години насам професионалистите, които и сега са на пазара, са започнали да се подготвят за периода след кризата. Те ще дискутират какво е направила и какво ще прави държавата, за да смекчи влиянието й върху икономиката и да улесни компаниите в преодоляването на затрудненията. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и главният архитект на София Петър Диков ще отговорят директно на въпросите, които бизнесът в лицето на строителни предприемачи като Петър Христов ("България инвестмънт груп"), арх. Пламен Мирянов ("Артекс инженеринг") ще зададе.
Представители на международни компании като Шимон бен Хамо (AFI Europe) и Фридрих Вахеринг (Sparkassen Immobilien) ще говорят с колегите си от българския пазар Пламен Андреев ("Планекс холдинг") и Ричард Макдоналд ("Алфа дивелопмънтс"), кои от решенията на инвеститорите и предприемачи преди и по време на кризата са били правилни и кои са грешките, които не трябва да повтарят.
Заради реалната икономика продажбите и приходите на инвеститорите в имоти намаляват, а от страна на финансирането те се сблъскват със завишени изисквания, за да получат кредит. Предприемачите и инвеститорите търсят изход в промяна на финансовата структура на активите или ако нямат достатъчно ресурс–и чрез привличането на външен инвеститор. Какви са възможностите това да стане и какво ще бъде поведението на банките спрямо длъжниците им, при които рисковете от неплатежоспособност растат, ще дискутират юристи, финансисти, инвестиционни консултанти и консултанти по недвижими имоти.

Управлението на имоти: проблеми и решения
Първият ден на конференцията ще продължи с дискусия за управлението на недвижимите имоти месеци след влизането в сила на закона за етажната собственост. Антония Маврова от адвокатското дружество "Ризова и партньори", което е офис на международната компания DLA Piper за България, професионалисти, предоставящи услуги по управление на имоти, и юристи ще коментират какви решения предполага новото законодателство и кои въпроси трябва тепърва да намерят отговор в практиката.

Пазар на реалната стойност
Денят завършва с дискусия, която трябва да обърне внимание на качеството на живот, което предполагат недвижимите имоти в България. Лъчезар Тодоров, изпълнителен директор на "Тера тур сервиз", инвеститор в проекта "Правец голф и СПА", управителят на агенцията за луксозни недвижими имоти Unique Estates Весела Илиева, архитекти и предприемачи ще коментират възможностите пред платежоспособния купувач в момент, в който за вниманието му се борят огромен брой продавачи. Италианският архитект Силвио де Понте ще говори за това как целенасочените усилия за повишаване на качеството на средата и на конкретните имоти могат да заменят като двигател на пазара бума на инвестициите и цените.
Вторият ден на конференцията ще бъде посветен на отделните пазари на имоти. Австрийският експерт Волфганг Аман, директор на базирания във Виена Институт за недвижими имоти, строителство и жилища, ще представи алтернативния модел за осигуряване на достъпни жилища под наем, прилаган в Австрия и Холандия. Аман е намерил финансова схема, която според него може да осигури качествени жилища дори в икономиките в преход на достъпни цени. Максимилиан Мендел, анализатор в полската консултантска фирма REAS, ще направи преглед на пазарите на жилища в Централна и Източна Европа и на ситуацията в Полша, който може да подскаже на българските инвеститори какво могат да очакват да се случи и тук.
След като масовото строителство на ваканционни комплекси приключи, оставяйки хиляди празни апартаменти, предприемачите трябва да измислят начин да ги превърнат в жизнеспособна инвестиция чрез преструктуриране и добавяне на стойност с ниски или минимални разходи. Управителите на консултантската фирма за имоти Home 4 You Иван Горанов и Константин Бобчев, инвеститорът в курорта "Геша вю" Юлиан Георгиев и Даниела Стефанова, управител на "Пи Ел Ейч инвест", ще коментират какви възможности имат инвеститорите да предложат нещо повече от четири стени на клиентите си.

Офиси: зависимост между икономическия и пазарния цикъл
Проекти с големи обеми се състезават за ограничен кръг наематели, което кара инвеститорите да намаляват временно цените, като се стремят да запазят нивото на дългосрочните наеми. Докато компаниите се отърсват от ефектите на кризата, се очаква търсенето с цел обединяване на офиси на едно място и постигане на по-голяма ефективност да се засили. Откъде обаче ще дойдат нови клиенти ще обсъждат водещи инвеститори и консултанти на пазара, сред които са Андрю Пиърсън от King Sturge и изпълнителните директори на "Бенчмарк фонд имоти" и на European Trade Center Веселин Генчев и Таня Косева.

Търговският център: между предприемачите и купувачите
Инвеститори в шопинг молове, консултанти и търговци ще се опитат да намерят верния баланс между потребителското търсене след кризата и новите търговски центрове. Дискусията с участието на управителя на "Меркатор България" Йордан Терзийски, на собственика на магазините Hot Spot Васил Райчев, изпълнителния директор на инвестиционната компания R.E.S.B. Петър Дудоленски и управителя на мола и бизнес център "Варна тауърс" Марин Згурев ще търси начин да възстанови връзката между инвеститорите, търговците и крайните потребители, която кризата прекъсна.

Неразкритият потенциал на индустриалните имоти
Падането на цените на имотите би трябвало да даде повече възможности за инвеститорите в логистични центрове, но въпреки това проектите остават сравнително ограничени като брой и обеми. А международните търговски вериги, които идват в България, имат нужда от големи дистрибуционни центрове и пристъпват към строителство. Как промените в моделите на търговията и потреблението влияят на пазара и какви възможности ще се открият пред инвеститорите в следващите години ще коментира Петър Господарич, прокурист на "Меркатор България", заедно с представители на водещите консултантски фирми за имоти–Давид Давидов (Colliers International) и Александър Танев ("Фортън интернешънъл").

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии