Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Как продавачът определя цената на имота във Варна, който продава

Съвсем скоро позната от агенция за имоти от Варна сподели следното: Клиент с 30 000 евро в брой търси апартамент. Такъв е намерен и след огледа е назначена дата за предварителен договор. На другия ден продавачът звъни в агенцията и заявява, че цената вече е 35 000 евро. Сделката е провалена.

На пръв поглед ситуацията няма логично обяснение, но ако се опитаме да вникнем във философията на продавача – откриваме интересни моменти.


Продавачът продължава да мисли, че е царя на сделката и всички трябва да се съобразяват с него. Хвалбата пред съседа, че е намерил бързо купувач на имота е гарнирана с довода – „Комшу, абе Иванови от втория етаж продадоха техния за 35 000 евро миналата седмица, а ти само за 30 000 евро….”
Подавачът е „погълнал” семето на съмнението и след безсънна нощ решава да не се „набута” и да вдигне цената на „реалните” нива.
Съседът обаче е пропуснал да спомене, че апартаментът на Иванови е с основен ремонт, сменени ВиК и електрическа инсталации и е продаден с обзавеждането, защото заминават от Варна в чужбина.


Този пример надали ще вразуми възнамеряващите да продадат имот или апартамент във Варна, но е опит да се изложат факти.


Смея да твърдя, че определянето на цената на даден имот във Варна е по силите на тези, които всеки ден оглеждат имоти, следят обяви – агенциите за имоти от Варна.


Агенциите за имоти следят обявите всеки ден и само по обявата могат да се „сетят” кой имот е обявен. Много имоти във Варна са влезли във вид черни списъци заради вироглавството на техните собственици.
И това не е само при продажбите на имоти, а и при наемите.


Десетки случаи констатират следната ситуация: Определя се цена на наема по неясни критерии и след като с години няма сделка за наем – цената остава непроменена, въпреки, че има предложени конкретни суми.


В същата ситуация във Варна залежават имоти, обявени за продажба преди години. В един момент агенциите за имоти и търсещите имот във Варна просто заобикалят офертата.


За формирането на цената не е достатъчен квартала, а къде точно в квартала се намира имота: Наличие на атрактивни точки като обществен транспорт, учебни заведения, магазини, медицински центрове, места за паркиране….


Купувачите на имот във Варна вече гледат и дали сградата е санирана, дали входа е със сменена дограма. Интересуват се дали покривът е поправен и дали мазите се пълнят с вода.

Купувачите на имот във Варна са все по-информирани какво и как да гледат и вместо продавачът да изпадне в нокаут от появата на купувача с информиран посредник, който да го съветва, не е ли по-добре уважаеми г-н, г-жо Продавач и вие да имате доверен специалист, който да изработи сделката във Ваша полза?

 

И отново напомням: Ако не сте наясно или търсите посредник за покупка или продажба на имот във Варна - свържете се с нас за да насочим - телефоните са в долната чст на сайта.

 

Ивайло Манахов

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии