Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Имотните фондове се бунтуват срещу предстоящи промени в закон


Проектът на Комисията за финансов надзор (КФН) за промени в закона за АДСИЦ (дружествата със специална инвестиционна цел) е на път да срещне сериозен отпор от най-важните заинтересувани от него лица в частта, предвиждаща двегодишна отсрочка на задължителните до този момент дивиденти от печалбите. Това показва проучване сред браншовите асоциации и участниците на пазара.

Асоциацията на управляващите дружества-БАУД, която чрез членовете си и техните взаимни фондове е един от сериозните инвеститори в АДСИЦ, е против предвидения в проекта двегодишен "гратисен" период за дължимите дивиденти и в момента от организацията подготвят становище до комисията по този въпрос. Председателят на БАУД Стоян Тошев не е изнесъл подробности, но източници сред нейните членове потвърждават за готвеното възражение. Преди дни Тошев заявил , че промените може да накърнят правата на инвеститорите. "Те (инвеститорите) са влезли при едни условия, а сега те се променят", е коментирал той.

Новият проектозакон, който ще регулира дейността на част от най-големите играчи на пазара на имоти и земя в страната, предвижда да позволи задържане и капитализиране на печалбите, постигнати за периода 2008-2011 г., за срок от две години по преценка на общото събрание на акционерите. Аргументът на КФН е, че това ще даде глътка ликвиден въздух на фондовете, които в момента са силно затруднени в набирането на капитал за финансиране чрез нови акции заради кризата. Проектът беше одобрен от регулаторния орган на първо четене, но все още предстои да бъде утвърден на второ четене и след това в Министерството на финансите и бюджетната комисия на парламента. 

От асоциацията на дружествата за управление на активи обаче ще настояват за придържане към досегашния принцип-90% от печалбата да се разпределя като дивидент, който беше регламентиран при създаването на АДСИЦ през 2003 г. Самият зам.-председател на КФН Ралица Агайн, която е сред създателите на досегашния закон, до неотдавна беше също против промени в тази част. В краен случай от БАУД предлагат отсрочка за изплащането на дивиденти да има само при новосъздадените дружества, т.е. тези, които са получили лиценз след влизане в сила на настоящите промени. "Може би вариант е тази отсрочка да се отнася само при доказана липса на ликвидност. Със сигурност, когато кризата отмине, трябва да се върне старото положение", коментира Красимир Катев, съсобственик в "Аврора капитал", която управлява активите на три взаимни фонда.  

От АДВИБ-една от асоциациите на директорите за връзки с инвеститорите и страните, до които КФН се допита за новия закон, коментираха, че подкрепят временното отлагане на дивидентите, при положение че това е одобрено с квалифицирано мнозинство (3/4) на акционерите. "В контекста на икономическата криза, в която се намираме, на нас ни се струва, че мярката е разумна", заяви София Аргирова, член на управата на организацията. Дори от големите фондове за имоти, повечето от мениджмънтите на които на пръв поглед биха приели с охота този ход, са предпазливи. "Предложенията ни изобщо не засягаха текстовете, които касаят отлагане на задължителното изплащане на дивиденти. След като обаче от КФН ни попитаха на тази тема във въпросника, който разпратиха, повечето фондове подкрепихме предложението за двегодишна отсрочка за бъдещи дивиденти", каза Маню Моравенов, изпълнителен директор на "Феърплей пропъртис", който заедно с още няколко големи дружества в сегмента формираха общо мнение по основни аспекти от проекта. Според представителите на фондовете обаче отсрочката за дивидентите трябва да е валидна само при определени обстоятелства, които са предмет на дискусия.

Като странен на пазара се приема фактът, че сред анкетираните от КФН заинтересувани лица не присъстват пенсионните фондове, които са един от големите инвеститори в капиталовия пазар. Неофициално представители от асоциацията им потвърждават, че никой от регулаторния орган не се е допитвал до тях.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии