Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Имотният пазар в Кипър-островът на сбъднатата мечтаАко посетите островната държава Кипър, ще се насладите на красиви пейзажи, много паметници на древната история и култура, гостоприемство и доброжелателност.

 

Но ако искате да разберете каква е ситуацията на пазара на недвижими имоти в Кипър, най добре е да се обърнете към компаниите с традиции и опит в бранша.

 

Компанията "Leptos Estate" работи на кипърския пазар за недвижими имоти от 50 години и през това време е изградила повече от 20 000 обекта. В продължение на няколко десетилетия, компанията е сред трите най-големи играчи на местния пазар, а през последните две години е безпорен лидер в бранша. Директорът на "Leptos Group" Панделис Лептос , отдава тези успехи на факта, че неговата компания е най-големият собственик на земя в страната след църквата. 

 

"В Кипър има много защитени от държавата археологически обекти и земеделски земи, така, че  земята за застрояване е изключително малко. В условията на голямо търсене и ограничено предлагане, инвестициите в земя носят добра възвръщаемост", казва той, добавяйки, че Кипър може да се превърне в една от най-добрите имотни дестинации , защото тук кризата засегна сектора по-малко, отколкото в Испания, Португалия, Гърция, България и Черна гора, апартаментите и къщите са по-евтини отколкото във Франция и Италия, а валутата на страната е стабилна, за разлика от Египет и Турция.

 

"Ние сме готови за нова вълна от купувачи", казва Панделис Лептос.
След две години на икономически упадък "Leptos Group" придоби големи участъци земя и е получила всички необходими разрешителни за строеж. Плановете на компанията за 2010 г., са да реализира на пазара 100 000 квадратни метра жилищни площи, като се отчита и тенденцията, продажбите да нарастнат средно с 30%, спрямо 2009 година. 

 

"Обемите на строителство в дружеството са пряко свързани с продажбите. По-голямата част от жилищата на компанията се продават в процес на изграждане. Този подход гарантира изпълнението на всички обекти и дава възможност за извършване на довършителни работи в съответствие с желанията на клиентите ",  казва Панделис Лептос. Според него миналата година "Leptos Estate" е продала два пъти повече обекти от основните си конкуренти.

 

"Причината за нашия успех е проста: хората, които имат пари,  искат да получат всичко най-хубаво. Къщата в Кипър, тя не е само покрив над главата и брой квадратни метри, това е мечта и начин на живот. Що се отнася до взискателните купувачи: на тях им трябва да стигат до плажа пеша, къщите им да имат големи градини и да са с отопляем плувен басейн, където да могат да плуват целогодишно", обяснява Панделис Лептос.

 

За да бъдат изпълнени тези изисквания на купувачите, в момента се реализират проектите "Градините на Афродита" и "Неаполис". Те ще бъдат предложени на имотния пазар в края на 2010 година. В тези два комплекса ще има 5000 единици жилищни и търговски недвижими имоти, с обща площ от 1,1 милиона квадратни метра. Това ще бъде най-големият застроен участък в Кипър.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Напоследък, характерните черти, портретът на купувачите в Кипър се е                променил. Сега хората все повече се стремят да придобият недвижими имоти не само за почивка, но и за постоянно пребиваване. В средите на бизнесмените най-популярен е Лимасол-вторият по големина град на Кипър, който се превръща в бизнес столицата на острова. Тук са създадени  добри условия за бизнес, отдих и образование.

 

В най-хубавата част на Лимасол, в непосредствена близост до плажа и яхтеното пристанище, върху голяма площ се строи курорт, който е на 200 метра от крайбрежието, тук ще бъде разположен и жилищния комплекс Eden Beach Appartments. Целият този курортно-жилищен комплекс, ще е уникален не само за Лимасол, а и за целия Кипър. Комплексът е проектиран от световноизвестният архитект Джоузеф Вено, а 12-етажна жилищна сграда (част от комплекса), ще бъде най-високият обект в града.

 

"В Лимасол свободното място е малко, така че издигането на високи сгради, оставя повече пространство за озеленяване" - обяснява мениджърът на отдела по маркетинг на Leptos Estate-Сакис Хаджиалександру. Eden Beach Appartments включва 113 обекта, в това число 70 една, две и три стайни апартамента, студиа и мезонети, подземен паркинг, закрит и открит плувен басейн и зали. За три месеца, откакто са започнали продажбите 20% от апартаментите са намерили своите собственици. Средната цена на квадратен метър тук е между 2 и 5 хиляди евро, въпреки, че такива изчисление са нетипични за страната.

 

"Ние никога не пресмятаме цените на апартаментите в евро за квадратен метър, никой в Кипър не купува квадратни метри. Хората вземат под внимание видът и формата на прозорците, качеството на облицовката, допълнителните услуги, те не купуват просто някаква си площ, така, че когато се говори за стойност, се говори винаги за отделния специфичен обект", казва Сакис Хаджиалександру. Той си обяснява популярността на Eden Beach Appartments с близостта до морето, ресторантите и магазините, както и  с реконструкцията на прилежащите територии, за  която правителството на Кипър вече е предвидило над 1,5 млрд. евро. Според Хаджиалександру, Eden Beach Appartmentsе, е най-достъпния по цени обект от такъв ранг в Лимасол.

 

Панделис Лептос съветва: "Ако не правите бизнес в Лимасол, изберете една къща за живеене в Пафос. Тук климатът е мек, цените са ниски и жилищата са по-качествени. Хората, които познават Кипър, предпочитат да купуват имоти в Пафос, още повече, че търсенето в този район расте във връзка с изграждането на нови места за яхти.

 

Най-високите сгради в Пафос са на четири етажа, за да не се възпрепятства  красивата гледка към морето. Тук, средната цена на къщите по брега се движи в диапазона от 350 хиляди до 2 милиона евро. Апартаментите са 130-400 хил. евро и се купуват най-вече като втори дом и са разположени в квартали като Аполон-където живее Панделис Лептос, както и Лимнария с първият в Кипър топъл открит басейн, разположен не в хотел, а в жилищния комплекс Regina Gardens.

 

Regina Gardens се намира в непосредствена близост до историческата част на Пафос, на половината път между новите Пафос и Корал Бийч и включва 350 апартамента, вили и къщи. Това е един пример за зеленина и свобода. Тук има много отворено пространство, голям брой дървета и цветя, които са наслада за окото. Ако не можете да живеете постоянно в Regina Gardens, може да купите имота и да го отдавате под наем. Цените в този комплекс варират от 106 до 350 хиляди евро, но в момента се продава само една къща.

 

Най-голямият построен от Leptos Estate обект по крайбрежието на Средиземно море е Kamares Village. Той включва повече от хиляда жилища от по около 100 квадратни метра, на стойност от 250 хиляди до 3 милиона евро. Сега тук се продава вила с площ 180 квадратни метра, с парцел от 12 ара (1200 квадратни метра) за 738 000 евро. Сакис Хаджиалександру твърди, че десет години преди кризата, растежа на цените на жилищата е бил с 20% годишно, но независимо от това, все още цените в Кипър са с 30% по-евтини, отколкото в Португалия и с 40% по-евтини, отколкото в Испания.

 

Повечето купувачи предпочитат да се настанят в близост до морето, но има и такива, които насочват погледите си на няколко километра навътре от брега, към съседните комплекси  Vikla Vilage и Olympus Village. От сто обекта във Vikla Vilage, не са продадени само седем вили, като повечето къщи са продадени по време на кризата.

 

"Сега хората избират най-доброто, а това село има много уникални предимства, като например фантастична морска гледка от върха на планината, голф игрищата, озеленяването, естествените материали", обяснява успеха Сакис Хаджиалександру. "Освен това, когато по  крайбрежието е 28-29 градуса тук е не повече от 25 ".

 

И двата комплекса са построени в средиземноморски стил, осигуряващ максимално сливане с природата. С озеленяването също се занимава Leptos Estate, в компанията наскоро отпразнуваха засаждането на милионното дръвче. Когато тези обекти излязоха на пазара, средната им цена бе 25 хиляди евро, а сега цената се е увеличила най-малко десет пъти. Къща от 800 квадратни метра с десет ара (1000 квадратни метра) земя в Olympus Vilage  се продава за 2,9 милиона евро.

 

При закупуване на имот в комплекс Peyia Hills, купувачите могат да се възползват от специална оферта: вземат ключовете, като плащат само 10% от стойността. Следващите 5% трябва да бъдат платени в срок от шест месеца, а една година по-късно още 10%. Допълнителните плащания купувачите могат да упражняват с помощта на банкови заеми, с 5% лихва на година или да получат разсрочка от Leptos Estate, за десет години с 9% годишна лихва. Панделис Лептос определя това предложение като уникално в световната практика. Срокът до който важи предложението е месец юни 2010 година. Цената на апартамент с една спалня в Peyia Hills е 150 хиляди евро. Собствениците получават подарък карта, която дава възможност да ползват безплатно или с отстъпка услугите на хотели, собственост Leptos Estate.

 

Кои са стъпките при закупуване на имот в Кипър ?

 

Първата стъпка при закупуването на имот в Кипър, е подписването между продавача и купувача на договор, който след това се регистрира в поземления комитет на дадената административна единица. От този момент нататък продавача не може да  продаде имота на никой друг.

 

Разходите за придобиването на собственост са следните: гербов налог (1,5-2 евро на 1000 евро), една еднократна такса за прехвърляне на правата за собственост (3,8% от стойността на сделката), такса към местните власти за събиране на отпадъци, улично осветление и т.н. средно 200 евро годишно, разходите за  данък сграда,( когато оценката на сградата е за над 176 860 евро, се плаща до 4 евро за 1000 евро, в зависимост от стойността на сделката). Освен това, към задължителнте плащания се включват и разходите за почистване на общите части: басейни, коридори, асансьори  и градинарство. Така например за апартамент с две спални в Peyia Hills ще трябва да се платят около 500 евро годишно (6 евро за 1 квадратен метър).

 

Ако на някой Кипър му се струва доста скъпа имотна дестинация, нека си припомним думите на Сакис Хаджиалександру: "Ние не продаваме квадратни метри, ние продаваме красив и комфортен живот."


Подготвил: Петко Литов

imotdnes.com

litov@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии