Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Имотната мафия, ще я има ли или не ?

В стремежа си да се пребори с имотната мафия и в частност с имотните измами, новото правителство на България стана инициатор на законодателна промяна, тази промяна, е вече факт-сделките с недвижими имоти ще се осъществяват само по банков път. Но възниква логичният въпрос: Дали тази нормативна промяна ще се окаже достатъчно ефективна, имотните измами да секнат ?

 

Всички знаем, че в България определен кръг мошеници, присвоиха не един и два  чужди имота. Трябва да признаем, че нашенските имотни измамници, освен, че са нагли, са и много изобретателни. То бяха измами с фалшиви лични карти, фалшиви пълномощни, създаваха се цели измамни сценарии, с цел въвеждане в заблуждение на някои наивни собственици. Но истината, е, че не само измамниците са виновни, такива явни безобразия в една държава стават само ако се толерират. А държавата ни точно това правеше със своето бездействие. Друг, е въпросът дали това бездействие се дължеше на безхаберие, мързел или беше „умишлено бездействие”, а всички знаем какви са причините за едно такова бездействие. От това държавно „толериране”, се възползваха отделни лица с престижни професии и длъжности, но с невисок праг на моралност и в същото време с висок праг на алчност. Тези лица ентусиазирано изпълняваха „служебните си ангажименти”, подпомагайки измамниците срещу пари или друг вид облаги.
 

 

Но да се върнем на въпроса. Да, хубаво, е, че сделките с имоти ще стават по само по банков път. Макар, че това засега се бави по вина на банките, които видите ли, не били подготвени и им трябвало време да се подготвят…… , сякаш досега не са правени сделки по банков път и тепърва ще откриват топлата вода. Но , нека оставим банките да се подготвят , ние да  поразсъждаваме реално.
 

 

Първо: Декларацията която ще се попълва, едва ли ще стресне особено печени мошеници, каквито са имотните далавераджии.
 

Второ: Носенето на наказателна отговорност, също няма да притесни особено измамниците, тъй като българския съд е все още доста бавен. А при имотните измами, факторът съдебна бързина е много важен. Иначе имотът се прехвърля на второ, трето , четвърто лице……. и край, дирята се загубва, като черна овца при лунно затъмнение.
 

 

Заключението е следното: Тази законова промяна, е едно добро начало. Но за да се осигури достатъчна сигурност на собствеността, трябва да се обмисли и да се създаде един нов цялостен регламент, за извършване на сделките с недвижими имоти. В противен случай отговорностите ще се прехвърлят от едни кабинети на други кабинети, а имотните бандити ще се разхождат по улиците и ще харчат крадени пари.

 

Петко Литов

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии