Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Глобалните цени на първокласни имоти нараснали с 11% през 2007

Цените на първокласните имоти в световен мащаб са се увеличили средно с 11% през миналата 2007 г., като на карибският остров Антигуа увеличението е било най-високо, съобщава уеб сайтът www.aboutproperty.co.uk, цитирайки изследване на агенцията за недвижими имоти "Найт Франк" (Knight Frank).

От последното тримесечие на 2006 г. до края на 2007 г., локациите, където имотите са поскъпнали най-много, са били Антигуа (40%), Сен Жан Кап Фере, Франция (39%) и Санкт Петербург, Русия (38%).

По-региони, най-сериозно нарастване на стойността на недвижимостите е било регистрирано в икономиките в преход, най-вече в Китай, както и в Централна и Източна Европа, става ясно от изявление на Лиам Бейли, ръководител на отдела в "Найт Франк", изследващ пазара на жилищни имоти. Други зони на сравнително сериозно поскъпване на имотите са Франция, Италия и карибският регион като цяло.

Пет от десетте топ локации попадат в категорията най-скъпи, като Лондон е надминал всички световни центрове със своя ръст в цените от 29%, довел до средна стойност на имотите от над 3000 английски лири на кв. метър. Други "суперскъпи " от имотна гледна точка финансови центрове са Сингапур, Ню Йорк и Дубай. 

От "Найт Франк" отбелязват, че поскъпването на имотите като цяло води до бум на пазара на къщи и апартаменти, попадащи в категориите "втори дом" и "ваканционен имот".

Все по-нарастващ брой новоизлюпени проспериращи бизнесмени и професионалисти от Москва и други източноевропейски градове търсят втори дом. Сравнително ограничените им средства обаче им позволяват да намерят лелеяното жилище в България, вместо в по-развити и утвърдени пазари, като Франция например. 

По думите на Бейли, купувачите на строящи се имоти по българското черноморско крайбрежие са 70% руснаци, 20% поляци и само 10 на сто граждани на държави от Северна Европа.

Лондон е най-скъпото място за първокласни жилищни имоти с вече споменатата си цена от 3025 английски лири за кв.м, следван от столицата на Монако, Монте Карло (2877 английски лири за кв.м) и френския Сен Жан Кап Фере (2860 лири на кв.м).

В редица локации, представляващи интерес за британските и европейските купувачи, се отбелязва и спад в цените, като например в ирландската столица Дъблин, където има поевтиняване с 15% на имотите, а също и на о-в Ибиса (13% спад) и други.

 

Експерт.бг

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии