Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Дървената дограма-носталгия по миналото или комфорт от природатаС развитието на технологиите вече половин век дървото бе изместено от пластмасата като суровина за изработката на прозорци. Благодарение на рекламата, както и относително ниската цена, тези прозорци станаха „лице” на сградите и жилищата у нас.

Но дори и най-технологичните материали не биха могли да изместят прелестта и традицията на дървото като природен материал. Модерните технологии само помагат  да се произвеждат устойчиви на външни влияния дървени конструкции. Съвременните технологии позволяват от многослойни дървесни греди да се  изработват рамки за прозорци и други конструкции. Така не само продуктът става по–качествен, но се запазват топлоизолационните характеристики, устойчивостта  и естествения облик на  дървото.  

Дървото се обработва трудно. Това е и една от причините у нас да има твърде малко производители на дървена дограма. По-високата цена е другият фактор, който влияе на потреблението на този продукт. Но дори и тя не може да откаже привържениците на дървото. В последно време има спад в търсенето на пластмасови прозорци, за сметка на топлината и комфорта на дървото. 

Дървените прозорци спомагат внасят особено спокойствие и комфорт. Лекотата и естетиката им прави съвременните сгради модерни и уникални, а разнообразието  от цветове помага да се намери точния вариант, който най-добре ще хармонизира с интериора. И освен това дървото, за разлика от изкуствените аналози, дава жива енергия от природата.

Технологията при изработката на врати и прозорци е различна, но качеството на крайния продукт трябва да е еднакво високо. И в това, смятам, е най-голямата конкуренция между производителите и търговците. Предимството е за клиента, който може да избира измежду различните видове материали – дърво, пластмаса, алуминий, метал и да ги комбинира в зависимост от потребностите си, архитектурата и вида на сградата. За съжаление цената, все още е водещ фактор при избора и на дограма у нас. 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии