Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

До 40% са паднали цените на имотите във Варна


С до 40% е спаднала цената на квадратен метър на имотите във Варна. Това съобщи председателят на строителната камара във Варна Валентин Вълев.
Той обясни, че процентът на спада на цените на имоти във Варна е рязък спрямо миналата година. Вълев добави, че спадът е относителен и зависи преди всичко от местоположението на имота, както и от това дали е ново или старо строителство.

По думите му, в най-скъпите райони на Варна, до миналата година цените на квадратен метър са достигали около 2000 евро, докато тази година спокойно се откриват имоти за около 1400-1450 евро, като спадът там е в рамките на 30%. Близо 40% спад на цените се наблюдава за апартаментите, които са в периферията на центъра на града.
Валентин Вълев подчерта, че строителните фирми не могат да си позволят да свалят още цените, тъй като това би означавало фалит за компаниите. "Купувачите изчакват цените от 600 евро на квадрат да паднат на 300, но това е невъзможно, тъй като предприемачите няма да могат да погасят дълговете си на банките", каза още Вълев. По негово мнение, купувачите също намаляват, като огледи на имоти има, но купуването е намаляло.
Председателят на строителната камара информира, че банките в никакъв случай не помагат на строителните компании, но това ще се отрази и на самите банките, тъй като предприемачите чисто и просто ще спрат да работят с тях. Относно прогнозата му за догодина Вълев заяви, че едва ли се очаква ситуацията да е по-различно от сега.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии