Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Десет груби грешки, които продавачите на недвижими имоти трябва да избягват

 

 

Продажбата на имот изобщо не е лека задача, особено в настоящия труден пазар на имоти, доминиран от купувачите.

 
 
И докато има продавачи, които са в позиция да изчакат да продават в по-добър момент и за по-добра цена, на други им се налага да продават спешно поради най-различни причини. 
 
 
Ето десет груби грешки, които желаещите да продават могат да избягнат, според финансовото издание Investopedia.com.
 
 
ПЪРВА ГРЕШКА: Продавачът слага неподходяща цена с идеята, че ще я намали.
 
Това е една от най-сериозните грешки на продавачите, особено ако искат спешно да продадат имота си. Проблемът се състои в това, че ако един имот е с цена над пазарната за съответния град, район, квартал, това ще демотивира тотално купувачите и никой няма да иска дори да го погледне. Когато един имот се застои на пазара и не се продава, на него почва да се гледа с лошо око, а при последващо понижение в цената, недоверието към този имот се засилва. 
 
 
Продавачите които искат да продадат спешно, би трябвало да търсят възможно най-пазарна цена, с минимална надценка, която да покрие потенциалното искане на купувача за сваляне. А такова в настоящия момент почти е сигурно, че ще има.
 
 
ВТОРА ГРЕШКА: Продавачът да не е подготвен емоционално.
 
 
Продаващият трябва да е емоционално подготвен, че когато пусне имота си за продажба, ще идват на огледи всякакви хора. Много от тях ще критикуват, ще искат да отварят шкафове и гардероби, ще правят забележки. Това не бива да го изнервя. Ако за продавача имота е нещо повече от четири стени, нещо сантиментално, не трябва да се забравя, че за купувача това е просто предмет на потенциална покупко-продажба. Емоционални изказвания, или заяждания с потенциалните купувачи няма да помогнат имота да се продаде по-бързо. 
 
 
ТРЕТА ГРЕШКА: Неползването на услугите на агент по недвижими имоти.
 
 
Продажбата на имот е изключително трудоемко начинание отнемащо много време. За да има продавача по-голям достъп до потенциални купувачи, трябва да наеме агент по недвижимите имоти. Агентът освен, че ще се грижи за потенциалните огледи може много добре да ориентира и за пазарните цени, ако продавача има нереално високи очаквания.
Все пак не трябва да се забравя, че агентът е заинтересован от продажбата на имота, защото ще вземе комисионната си само при евентуална продажба.
 
 
ЧЕТВЪРТА ГРЕШКА: Слагането към цената на реалните стойности на всички подобрения.
 
 
През годините всеки собственик прави подобрения, които максимално да отговарят на неговите изисквания. Това най-вероятно е струвало пари. Трябва да имате в предвид обаче, че жилището ви може да не отговаря на изискванията на потенциалния купувач и той да смята, че ще трябва да инвестира за да го реорганизира напълно, включително и да махне някои от смятаните от вас подобрения. В тази насока не би било разумно продавача да включва в цената средствата за подобрения, които е направил с годините. 
 
 
ПЕТА ГРЕШКА: Очакването на продавача да получи цената която е обявил.
 
 
Това очакване може и да не е грешка, ако цената е най-ниската на пазара и купувача едва ли ще иска отстъпка. Но в повечето случаи такава отстъпка може да бъде поискана дори и имота да се продава на една от най-ниските цени. Това е така защото купувача е в правото си да го поиска, още повече, че той е доминантната страна в момента.
В тази насока почти е сигурно, че ще продадете жилището си най-вероятно за по-малко, отколкото сте го обявили. Липсата на склонност за отстъпки може да направи един имот непродаваем.
 
 
ШЕСТА ГРЕШКА: Продажбата на имот през зимата.
 
 
За хората, които не са притиснати финансово е по-добре да не продават през зимата. На фона на относително слабото търсене и значителното предлагане в момента, поради кризата, зимата прави нещата още по-сложни.
 
 
СЕДМА ГРЕШКА: Продавачът не пуска снимки или пуска лошо направени такива.
 
 
Все повече потенциални купувачи търсят имотите онлайн. Освен оферираната цена другото, което би привлякло вниманието им и повишило интереса им, това са направени снимки от жилището. Понякога обаче, е много по-добре да нямате снимки, отколкото да имате лошо направени такива, или неподходящо подбрани. Много по-добре е снимките да са направени от професионален фотограф. Това е инвестиция, която си струва да се направи, за да може жилището да бъде продадено по-бързо.
 
 
ОСМА ГРЕШКА: Опитите да се замаскират сериозни проблеми по имота.
 
 
Всеки който продава, трябва със сигурност да знае, че сериозните купувачи ще огледат имота отвсякъде. Опитите да се замаскира нещо е равносилно на опит за измама, което със сигурност би отблъснало всеки сериозен купувач открил дефекта. Много по-добре е проблемите и недостатъците на имота да бъдат споделени с потенциалните купувачи. Честността се оценява високо от купувачите. А всеки опит да бъдат излъгани ги отблъсква. 
 
 
ДЕВЕТА ГРЕШКА: Жилището да не е подготвено за продажба.
 
 
Преди да потенциалните купувачи да бъдат допуснати на оглед, е нужно полагането на известни усилия, имотът да бъде приведен в подходящ и добър търговски вид. Никой няма да купи нещо, което изглежда занемарено и се предлага в лош вид.
 
 
ДЕСЕТА ГРЕШКА: Подписването на договор с кандидат, който не е подсигурил финансиране
 
 
Необходимо и напълно резонно е купувачът, с който се подписва предварителен договор за продажба на имота да има писмо за предварително одобрение за кредит, ако ще го купува с такъв. В противен случай продавачът рискува да откаже на други потенциални купувачи в полза на някой, който няма да успее да намери пари за финансиране на покупката.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии