Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Да купуваме ли имот сега?

Катя Колева - управител на агенция "Аблена"

Много хора си задават този въпрос и получават различни, но може би необосновани отговори. Надали някой може да се ангажира с категоричен отговор.


Когато цените на имотите растяха това не беше проблем. Досега, считайки че недвижимите имоти са най-добрата инвестиция, купувачите бързаха да платят хиляди евра, интересувайки се само от местоположението на имота. Независимо какво е строителството, панел или тухла, каква е степента на завършване и други, според нас основни изисквания, клиентите се водеха от това, че след месец цената вече ще е по-висока. Притиснати от повишеното търсене, купувачите избираха от две-три предложения.

2009 година се определя от много анализатори като Година на Купувача. Какво значи това?
Дойде време да се прави внимателен преглед на предимствата и недостатъците на характеристиките на недвижимите имоти. По-голямото предлагане, създаде предпоставка за по-внимателен и по-правилен избор. На всеки клиент вече могат да бъдат предложени десет-петнадесет имота, отговарящи на неговите изисквания. Купувачът има възможност и да избира.
Покупката на жилище е най-голямата финансова стъпка в живота на много хора, затова трябва да се пристъпва към нея отговорно и внимателно. Купувачът трябва правилно да прецени, дали му е необходим имот за живеене или за инвестиция. Целта определя вида и местонахождението на имота.

Какви са в момента цените на имотите?
Цените на имотите във Варна в момента са се понижили средно с 10-15% спрямо последното тримесечие на 2008 г., като за панелните жилища този процент е по-голям. Надали има експерти, които могат да прогнозират, каква ще е посоката им през следващите пет-шест месеца. Да не забравяме, че едно от основните свойства на недвижимия имот е непрекъснато да възстановява стойността си.
Много се пише за това, че банките не отпускат кредити, което не е истина. Жилищни кредити се разрешават, но на 70% от пазарната цена на имота и при доказване на доходи. Всеки клиент може да избере дали да живее в жилище под наем или да изплаща кредит, което при по-ниските цени на пазара, може да се окаже не много различно като сума.

Какви са препоръките?
Бих препоръчала на клиентите, купувачи и продавачи, да се обърнат към посредник, който да им помогне за професионалното приключване на сделката. Изборът е техен – чрез препоръка, интернет, чрез пряк контакт и т.н. Когато човек е болен – отива при лекар, когато му се развали автомобила – отива в автосервиз... Може би е време страните да ползват услугите на агенциите за недвижими имоти, защото там е съсредоточена маркетингова, правна, градоустройствена, техническа и всякаква друга информация. Преди да се осведомите с какъв комисион работи фирмата, попитайте какви действия ще извърши тя за защита на вашите интереси - проверки, консултиране за банкови кредити, контрол, подпомагане на клиента при събиране на документи и др. Точно в кризисни моменти ролята на брокера излиза на преден план.

Да се върнем на въпроса, да купуваме ли имот сега?
Въз основа на казаното по-горе мога да обобщя:
-    сега Купувачът има по-голяма възможност да избира
-    сега цените са по-добри
-    сега може да изтеглите жилищен кредит

Изборът е ваш, оставете останалото на професионалистите!


 

 

 

Статията е публикувана и в мартенския брой на списание "Имот днес Варна"

 

От средата на март, търсете новия брой по реповете във Варна, търговски обекти, щанда за печатни издания на Агенция "Стрела" - на главния вход на METRO.

 

Можете да поръчате списнаието на тел: 052-646-006 за да ви бъде доставено на адрес във Варна. Заплащате само коричната цена от 1.80 лв.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

Мунчо: 2012-06-16 14:27:32 |

Към Христо Ганев През 2005г. продадох гарсониера с тази агенция.Става въпрос за АБЛЕНА. Ангажираха се с всичко, вкл. се наложи да ми правят поправка на нотариалния акт.Взеха ми стандартна комисионна-да са живи и здрави да си я харчат.Доволен съм от тях.За повече инфо ако желаете: 0885/259 210

Мунчо: 2012-06-16 14:27:32 |

През 2005г. продадох гарсониера с тази агенция.Ангажираха се с всичко, вкл. се наложи да ми правят поправка на нотариалния акт.Взеха ми стандартна комисионна-да са живи и здрави да си я харчат.Доволен съм от тях.За повече инфо ако желаете: 0885/259 210

Broker: 2012-06-16 14:27:32 |

Айде стига с тоя Адрес, че достатъчна реклама им стана. Трудно е да се избере агенция, защото няма гаранции. Може би портал като този трябва да застане по средата и да помага на агенциите, продавачите и купувачите да намират общия интерес. Има агенции, които са силни в апартаментите, други в парцели, трети при документи и разрешителни. Давам идея този портал да поеме ролята на свързващо звено, знам че са собственици и на списание, в което също могат да описват реално коя фирма с какво е силна. Само в един момент да не се полакомят и да започнат да вземата пари за "положителни" оценки. Ако издържат и бъдат МЕДИА, ще станат институция на пазара с имоти във Варна.

Христо Ганев: 2012-06-16 14:27:32 |

Отидох в "Адрес" да продавам имота и ми поискаха двойна комисионна!? Сега чета да избираме посредник за да продадем чрез него. Как да съм сигурен, че и тази агенция няма да ми поиска горница? Тази госпожа Колева изглежда добре, но зад думите има ли добри намерения? Някой има ли мнение за агенция Аблена?

Коментирай







Аз не съм бот  


« Обратно в статии