Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Българите спестили три милиарда лева в кризата


От БНБ отчетоха, че за миналата 2010 година, спестените пари в банките са се увеличили с три милиарда лева. Но тази иначе положителна новина, не е много добра, тъй като това увеличение на депозитите е за сметка на свежите пари в икономиката, коментираха анализатори.

 

Според сухите данни обаче, тенденциите са положителни. Парите се увеличават, задълженията намаляват. Към края на декември 2010 г., парите под формата на депозити са 27, 345 милиарда лева. Ръстът обаче е само при парите на домакинствата, докато депозитите на фирмите остават без промяна и са 12 милиарда лева. Това означава, че домакинствата изкарват пари, но предпочитат да не ги харчат.

 

А това на свой ред означава: свиване на потреблението на относително скъпите стоки с дълготрайна употреба - автомобили, домакинско обзавеждане, покупка на жилище.

 

Положителното е, че се е увеличил броят на хората, които се престрашават да вземат кредити. Така например при ипотечните кредите е отчетен ръст от 4%. Очакването се тази тенденция да се запази и през настоящата година.

 

Тези, които до момента не са успели да се сдобият с жилище, го правят сега и ще продължат да го правят и през 2011 г., като ще имат възможността да го правят при доста добри цени на недвижимите имоти, казват специалистите по кредитиране.

 

И да завършим с още една добра новина: от тази седмица вече е факт първата банка за тази година, която намали лихвите си с половин процент. През 2010 г. всички банки са свалили лихвите общо с процент и половина. Ако добрите сигнали за българската икономика продължат, още тази година може да очакваме още по-ниски лихви.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии