Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Бутикова къща от дърво израства в сърцето на Средна гора

Бутикова жилищна сграда с гараж, проектирана за нуждите на едно семейство, израства в с. Остра могила до Стара Загора. Площта на имота, в който е разположена, е 1403 кв. м. Застроената площ на обекта е 312,95 кв. м. Проектът е дело на архитектурно бюро „Детайл-ЕМВ“.
 

Сградата е ситуирана в поземлен имот в непосредствена близост до строителните граници на югозапад от селото. Самото то се намира в сърцето на Сърнена Средна гора на около седемнадесет километра от Стара Загора. Разположението на обекта е продиктувано както от релефа, така и от чудесния изглед към връх Остра могила, дал името на селото.
 

Сградата е едноетажна, еднофамилна, съобразена изцяло с нуждите на семейството. Поради наклона на терена в посока изток-запад обектът се разпростира условно на три нива, които са функционално свързани.
 

На кота 0.00 са проектирани гараж, фитнес зала и сауна, които са съединени с дневна посредством коридор и диференциална стълба. Стаята за котела на твърдо гориво и склада за дърва се намират на същото ниво, но нямат пряка връзка с жилищните помещения.
 

На кота -0.96 е ситуирана просторна дневна с кухня и трапезария. Тук е входът на сградата, а от коридора има достъп до спалнята за гости със самостоятелен дрешник и санитарен възел. От дневната се излиза на частично покрита обширна веранда на две нива. На равнището на дневната, в закътан ъгъл на покритата част на верандата, е разположена камина - приятна топлина за хладните вечери.
 

На кота -2.24 се намират спалните за родителите и за едно дете със самостоятелни дрешници и санитарни възли.
 

Особеност на жилищната сграда е, че ще бъде изцяло от дърво. Върху неизбежния бетонов фундамент е изграден дървен носещ скелет-стени и покрив.
 

Стените са облечени с двоен гипсокартон „Knauf“, който е влагоустойчив отвън и обикновен отвътре. В пространството между слоевете му е вместена топлоизолация от 16-сантиметрова минерална вата.
 

Върху дървената таванска конструкция отново има минерална вата със същата дебелина.
Покривът е с много малък наклон-едва 10%, което е възможно благодарение на покритието от битумни шиндли.
 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии