Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Британски фонд разочарован от инвестициите в български имоти

                    

Британският ивестиционен фонд “Black Sea Property”, чийто акции се търгуват на Лондонската борса, съобщи за редица проблеми, свързани със свои инвестиционни проекти на българския пазар на имоти.

Фондът е понижил счетоводната стойност до нула на два от своите проекти в български курорти, в които е инвестирал близо 10 мил. евро, поради конструктивни и юридически проблеми свързани с тях.
Единият е проекта Магнолия в к.к Пампорово, за който фонда трябваше да плати 13,7 млн. вро на български строителен предприемач за финансирането на 348 жилищни единици. Фондът е платил предварително 5,5 млн. евро, които е трябвало да му бъдат изплатени обратно след продажбата на жилищата.
Но уви строителството на проекта така и не е завършено, а част от инвестициите са били отклонени за други цели, твърдят от фонда.
Също така заявяват, че през декември 2008 г. са стартирали съдебен процес срещу предприемача. Като до момента са стартирали шест дела. Наред с това са уведомили прокуратурата за нередности, свързани с дейността на предприемача и поради несигурността на ситуацията са понижили стойноста на този актив до нула.

Другият проект е Никея Парк в к.к Златни пясъци, Варна. Тук фонда е финансирал българска предпримаческа компания за изграждането на 119 от общо 154 апартамента в девететажна сграда, на 500 метра от морския бряг. Инвестицията е за 4 млн. евро, а идеята е била апартаментите да се продават на зелено на британски инвеститори.

„Този пазар на практика вече не съществува” - казват от фонда, като обясняват, че този проект има няколко проблемни въпроса. Това са качеството на строителните работи, отношенията с предприемача и някои нередности в документите за споразумение между двете страни. Още миналата година компанията е стартирала съдебен процес срещу предприемача, от който досега няма изход, което е довело до отписването на тази инвестиция.

Фондът притежава и проект в Бяла. За неговото осъществяване бе даден заем на строителна компания в размер на над 7 млн. евро. Строителството трябваше да започне до март 2008 г. След като това не стана, строителят трябваше да прехвърли земята в собственост на фонда. Сега тече процес на осъществяване на прехвърлянето.

Проекта в Обзор, който фонда частично финансира, вече е завършен. Бе предоставено финансиране от над 4 млн. паунда за изграждане на част от апартаментите. Но поради факта, че някои от първоначалните купувачи изпаднаха в невъзможност да правят плащания по апартаментите 86 от тях стоят непродадени. От фонда са започнали преговори с компанията предприемач за структуриране на заема.

Друг проект на фонда е Borovets Lakes, който трябваше да бъде изграден в близост до ски-пистата в Боровец. Тук идеята е била да се възползват от проекта ”Супер Боровец”. Многоочаквания бум в този район все още не се е състоял. Работи се по завършването на  процеса по разрешителното въпреки, че без „Супер Боровец” развитието на този терен няма смисъл

Компанията развива и проекта Evergreen в столичния кв. „Малинова долина“. Той бе спрян миналия октомври поради спада в пазара. Въпреки че от фонда все още смятат, че този проект има стойност, неговата реализация при сегашните пазарни условия се счита за „прекалено рискована“, тъй като компанията смята, че голяма част от купувачите, направили първа вноска за резервацията на апартаменти, няма да могат да обслужват плащанията си. Фондът планира или да продължи проекта, когато настъпят по-благоприятни пазарни условия, или да продаде земята.

След отписването общата стойност на шестте инвестиции на фонда у нас към края на 2008 г. е 38,5 млн. паунда в сравнение с 43,4 млн. паунда в края на 2007 г. Той отчете загуба преди данъци от 2,3 млн. паунда за 2008 г. в сравнение с печалба от 2,8 млн. паунда за 2007 г.

Black Sea Property Fund не е единственият от фондовете на Лондонската борса, които срещат трудности в дейността си у нас. През април Lewis Charles Sofia Property Fund Limited съобщи, че е развалил договор с българската компания BuySell Real Estate Agent Limited, която не е изпълнила своята част от задълженията от споразумение, подписано по-рано между двете компании. По-късно фондът съобщи, че временно е преустановена работата по негови проекти в Говедарци и Разлог заради слабите икономически условия.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии