Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Бизнесът с имоти и туризма страдат от експериментите с визите за руснаците

Всеки един човек от сферата на недвижимите имоти и туризма е наясно, че именно руснаците са тези, които спасиха и продължават да спасяват българската индустрия с недвижими имоти. Те са и едни от основните източници на приходи и за туристическата ни индустрия. В повечето държави, на тези хора щяха да им се предоставят всякакви административни улеснения, само и само да идват в страната, да купуват и наемат имоти, с една дума да правят оборот на родната икономика.

 

Но уви. Ние сме на път да си уморим „златната кокошка” с разни визи, визови режими, бумащини, с една дума с типични административни простотии.

 

За разлика от нас, комшиите не спят. Хърватското правителство премахна визите за руснаците за периода от 01.04.2011 до 31.10.2011, тоест в най-активния сезон за сделки с недвижими имоти и туризъм. Турция направи същото на 17 април. По този начин правителството на Турция се надява да привлече допълнително още 350 000 руснаци.

 

Какво правим ние? Вместо да използваме всяка една възможност за облекчаване на визовия режим, от Министерството на външните ни работи се оправдават с изискванията на Шенген за поскъпването на визите за руснаците. Нещо повече, набедиха Шенген, че не позволявал издаването на визовите документи онлайн. От Външно министерство заявиха наскоро, че тепърва ще проверяват дали кандидатстването за визи онлайн не противоречи на европейското законодателство.

 

Народът е казал „Който не иска да свърши работа ще намери хиляди причини” и  е много прав този наш изстрадал от собствените си управляващи народ. Оправдават се със Шенген. Пък тя бленуваната шенгенска зона все още си е закрита за нас.  В същото време онлайн визи за руснаците издават много държави от ЕС, включително в повечето държави от шенгенската зона се кандидатства за визи по интернет. 
 

 

Иначе нашите нови  изисквания към руснаците са вече готови. Те включват забрана за кандидатстване за визи онлайн; увеличаване на таксата за обработка на документите от 500 на 760 рубли и усложняване на процедурата – списъците за визи следва да се подават по нов образец. Самият център се обслужва от индийска посредническа фирма VFS Global, която допълнително увеличи таксата за обработка на документите от 12 на 19 евро. За самата виза руските граждани, избрали България за дестинация, плащат по 35 Евро, или общо 54 Евро. Също така стана ясно, че руските туроператори, на които се разчита да напълнят курортите ни, ще трябва да представят по пет копия от документите за визи в изнесения визов център…………

 

И така, докато нашите власти се чудят какво да измислят за да не може държавата ни да печели от руснаците и то по време на криза, правителствата на Турция, Гърция, Кипър, Хърватия и др. страни вземат адекватни мерки с цел привличането на руснаци, тоест на руските пари в собствените си държави.

 

А ние какво правим? Дремем си както винаги сред разбитите ни пътища, презастроените ни визови курорти и затлачените помийни ями на иначе новите ни жилищни сгради.

 

Петко Литов

Танграм рекламна агенция Варна
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии