Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Безплатни държавни терени за евтини апартаменти искат предприемачи

 


Държавата да дава безплатно терени, на които да се строят евтини жилища, предложи управителят на "Планекс холдинг" Пламен Андреев. Само така ще може да се изграждат жилища на много по-достъпни цени. Ако държавата даде земя, тя може да наложи максимална продажна цена на жилищата. Банките пък ще отпускат по-лесно кредити, ако теренът е държавен, обясни Андреев. Според него цени от 490 евро на кв.м в София са нереални. Рекламирането на подобни стойности значи, че имотите са на компания, която е пред закриване, или фирмата трябва да бъде проверена дали плаща данъци.
Само за седмица фирмите, които са изрядни към хазната, ще получават обратно ДДС-то си. Това ще стане благодарение на "златния" регистър на изрядните платци, подготвен от финансовото министерство, каза строителният министър Росен Плевнелиев. Фирмите, които не плащат данъците си, ще бъдат вадени от регистъра за 5 години.
Регионалното министерство ще спести 800 млн. лв. до края на мандата от орязани разходи, обеща министърът на имотния форум BalREc. Представителните разходи на ведомството са свити от 32 600 на 1600 лв., а разходите на политическия кабинет на МРРБ са съкратени от 550 000 на 220 000 лв.
61 млн. лв. е спестило министерството от началото на мандата. Вместо да даваме 370 хил. лв. за пластики, ще отпускаме средства за нови улици, осветление и велосипедни алеи в общините, каза Плевнелиев. През следващата седмица ще бъдат съкратени 300 души от структурите на министерството.
Строителните компании не са съдили пътната агенцията за дължимите по изпълнени договори пари, защото, докато тече делото, нямат право да кандидатстват за нови поръчки. Това е най-малкото неморално, дори незаконно, смята Плевнелиев. 22,5 млн. лв. от задълженията на пътната агенция към бранша вече са платени. Останалите 114 млн. лв. ще бъдат изчистени през 2010 г. Дотогава компаниите ще разчитат на мостово финансиране благодарение на споразумение между бранша и Асоциацията на търговските банки, инициирано от държавата.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии