Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Балон ли са недвижимите имоти в България?

Автор Broker.bg   
 
 

Балон ли са недвижимите имоти в България?Рязкото покачване на цените на жилищата и на търговските имоти през последните години, особено периода 2005-2007 година, доведе до въпроса дали НИ в България са балон?

 

Недвижимите имоти (НИ) в България е трудно да бъдат определени като балон, но е факт, че са силно надценени и натоварени със свръхочаквания на инвеститори и собственици. Икономическата логика говори, че ни очаква забавяне в ръста на цените на имотите, а е възможно дори и обръщане на тенденцията. В долната таблица са представени данни за цените и наемите на жилищата в столиците и големите градове на съответните държави. Използваните данни са за цените и наемите на жилищата в централните райони на градовете. Много ясна е разликата между развитите държави като Австрия и Германия и новите европейски икономики от Централна и Източна Европа. Ако при Австрия, Германия и Гърция са необходими от 6 до 10 години за закупуване на едно жилище от 90 кв.м., то в България, Полша и Румъния са необходими 36-40 години. Брутната възвръщаемост от наеми в България е под темпа на нарастване на цените (инфлацията). Трябва да се има в предвид, че разходите за поддръжка и реновация, могат да съставляват голям процент от наемната възвръщаемост, т.е нетната наемна възвръщаемост от имотите е по-малка от показаната в таблицата доходност.

 
   
Цена
Наем
   
 
БВП на човек**
€ кв.м.
90 кв.м.€
€ кв.м.
Срок на откупуване
Доходност*
България
3 683 €
1 487 €
133 830 €
7.3 €
36.3 г.
5.87%
Гърция
21 925 €
2 244 €
201 960 €
-
9.2 г.
-
Германия
35 022 €
2 462 €
221 580 €
11.0 €
6.3 г.
5.36%
Австрия
38 865 €
3 000 €
270 000 €
12.0 €
6.9 г.
4.80%
Унгария
10 298 €
1 792 €
161 280 €
12.1 €
15.7 г.
8.09%
Румъния
5 232 €
2 350 €
211 500 €
15.0 €
40.4 г.
7.66%
Полша
8 655 €
3 292 €
296 280 €
16.3 €
34.2 г.
5.95%
Източник: www.globalpropertyguide.com
*Доходност-брутна доходност от наем, без да се включват разходите за поддръжка и реновация

**БВП на човек от населението не е най-точният измерител на разполагаемия доход на човек от населението, но е лесен за получаване като информация и е сравним.

 

В долната таблица сме разгледали цените на имотите на кв.м. за едно, дви и три-стайни апартаменти и брутната наемна възвръщаемост на база офертите „продава” на страницата на: Imoti.net. За цена на кв.м. сме използвали медианната цена на кв.м. за едно, дви и три-стайни жилища. Разликата в цената на кв.м. от горната таблица се получава поради факта, че в горната таблица са разгледани цени само в централните райони на столиците и големите градове на разглежданите цени.

 
София
1 ст.
2 ст.
3 ст.
цени
995 €
987 €
910 €
наем
5.0 €
4.5 €
4.0 €
Доходност
6.0%
5.5%
5.2%
Източник: www.imoti.net
 
Очаква се натиск на цените на имотите в България
 

Ниската наемна доходност и ниската покупателна способност в България ще успокоят цените на имотите В дългосрочен план негативно влияние върху цените на имотите ще оказват и застаряващото население в България и Европа, лошата инфраструктура, която отваря пропаст при сравняване на цените на имотите в Австрия, Германия, Гърция, Унгария и България. Повишаването на лихвите в цял свят, ще доведе до повишаване и на цените на кредитите. Ипотечната криза в САЩ и тенденцията на спад на цените на НИ в САЩ, Англия, Испания, Ирландия също ще допринесе за една реална равносметка относно цената на имотите у нас. През последните две години се построиха значителен брой жилища, много все още са във фаза на строеж, но нарастващото предлагане на имоти ще повиши изискванията към жилищата и ще доведе до корекция в цените на панелните жилища и имотите без особени дадености.

 

Намирането на алтернатива на инвестицията в имот също ще окаже натиск върху цените на НИ. Ваканционните пътувания в чужбина стават все по-модерни особено заради по-ниските цени на почивките в съседни на България страни в сравнение с тези в българските курорти. Скъпата поддръжка на имотите, нарастващите данъци върху жилищата, все повече ще отказват от закупуването на втори недвижим имот с цел инвестиция или евтина почивка.

 
Кое предизвика поскъпването на цените на имотите в България?
 
Факторите които са в основата на поскъпването на недвижимите имоти в страната са:

-слабото предлагане на недвижими имоти. Търсенето предизвика бум в строителството в резултат за последните 10 години се построиха множество жилищни, търговски и хотелски сгради. Предлагането вече е в състояние да задоволи търсенето на нови и стари НИ.

-нарастването на доходите на местните физически и юридически лица;
-характерно за България е високият процент на частните жилища на физически лица-96% (www.nsi.bg)
-нарастването на жилищното кредитиране;
-инвестициите на чуждестранни физически и юридически лица в НИ;
-ниските лихвени равнища в световен мащаб доведоха до ръст в цените на финансовите и реалните активи.

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии