Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Атрахасис (Atrahasis)

 

 

Атрахасис (Atrahasis), Близък изток.

 

Цар на Шурупак, град на брега на река Ефрат (отъждествяван с Утнапищим от акадската версия на епоса на Гилгамеш). Според епоса за Атрахасис човешката раса била създадена да служи на боговете и да им спести необходимостта да се трудят. След хиляда и двеста години обаче шумът, който хората вдигали, смутил спокойствието на боговете. Бог Енлил решил да намали броя на хората. За тази цел той изпратил първо чума, а после и няколко поредни суши.

 

Но мъдрия бог Енки винаги предупреждавал цар Атрахасис предварително и му казвал какви предпазни мерки да вземе. Най-накрая Енлил казал на боговете да изпратят голям потоп, който да помете човечеството, и ги заклел да пазят това в тайна. Енки заобиколил клетвата, като не предупредил директно царя, а тръстиковата колиба, в която той живеел. Атрахасис построил кораб, в който той, семейството му и няколко животни се спасили, когато се изсипал потопът.

 

Всички други човешки същества изчезнали в наводнението и скоро боговете започнали да чувстват липсата на благата от труда им. След седем дни водата се отдръпнала и Атрахасис се появил отново, за да принесе жертва на боговете. Енлил побеснял, че царят още веднъж оцелял, но най-накрая приел, че човешката раса трябва да продължи. Атрахасис бил надарен с вечен живот и място сред боговете.

 

 

 

 

 

 


 

 

На снимките: Старинни паметници на писмеността и изобразителното изкуство свързани с Атрахасис.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии