Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Аталанта (Atalanta)

 

Аталанта (Atalanta), Гърция.

 

Жена ловец, дъщеря на Яс или Схеней и на Климена. Когато Аталанта се родила, баща й се разочаровал, че не е момче и я изоставил да умре. Тя обаче била намерена от група ловци, които я отгледали като свое дете. Аталанта се прочула със способността си да ловува и да тича по-бързо от всеки друг смъртен.

 

Принцът на Етолия, Мелеагър, й предложел да се присъедини към лова на един чудовищен глиган, който опустошавал града му Калидон. След като убили глигана, Мелеагър (който се влюбил в Аталанта) й дарил кожата на звяра, защото тя първа го улучила.

 

Славата на Аталанта се разпространявала и тя се сдобрила с баща си, който решил, че тя трябва да си намери съпруг. Аталанта се заклела, че ще се омъжи само за този, който я победи в надбягване, и че ще убива всеки победен. Един човек на име Миланион приел предизвикателството. Богинята Афродита му дала три златни ябълки, които той пускал по време на състезанието. Аталанта се навеждала да ги събира и така загубила състезанието, и се омъжила за Миланион.


Аталанта обикновено е смятана за единствената жена аргонавт.

 

 


 

На снимките: Художествени изображения на Аталанта.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии