Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Артур (Arthur)

 

Артур (Arthur), Келтски области.

 

Крал или пълководец на древните британци, митична, легендарна, фолклорна, литературна и (съвсем бегло) историческа фигура. Неоспорими факти за съществуването на истински Артур липсват. Повечето от познатите артуриански персонажи и подвизи, като рицарите на кръглата маса и търсенето на Светия Граал, са част от една европейска литературна традиция, започнала с „История на британските крале” от нормано-уелския образован мъж Джефри от Монмът (около 1150 година).

 

Според една от най-ранните препратки в „История на бритите” (около 830 година) от уелсеца Нений, Артур е британски военен вожд, който се бие със саксонските нашественици в Британия след римската епоха. Името му произлиза от Арторий, известно латинско име, записано в Британия през втори век. Според Нений и други автори Артур участвал в битката при Маунт Бадън (около 500 година), неоткритото място на голяма британска победа над саксонците.

 

Повечето легенди поставят Артур в контекста на мита и фолклора. Той често се бие с чудовищни противници, великани или вълшебни животни. В текстове от дванайсети век той е описван като владетел на подземно царство, а някои по-късни традиции  представят самия Артур като великан.

 

 

 

 

На снимките: Изображения на Артур.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии