Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Аполон (Apollo)

 

Аполон (Apollo), Гърция и Рим.

 

Богът на светлината, музиката и медицината, син на титанидата Лето и на бог Зевс (на Латона и Юпитер, според римляните) и брат близнак на богинята Артемида (римската Диана).

 

Преданието гласи, че Аполон бил роден на остров Делос, където се провежда най-големият празник в негова чест. Другото главно място на неговия култ е Делфи. Според митологията Делфи, центърът на света, бил посветен на богинята Гея и бил пазен от дракона Питон. Аполон издигнал светилище в Делфи и убил Питон, заради което Зевс го прогонил за дълги години. Когато Аполон се върнал в Делфи, той създал традицията на прочутите Делфийски прорицатели и на Питийските игри – голям атлетически празник в чест на Аполон.

 

На Аполон се приписват много неща. Свързвали го със слънцето и често бил наричан Феб („блестящ”). Като покровител на музиката и изкуствата, Аполон често бил изобразяван с лира, а сред свитата му били и деветте музи, богините на артистичното вдъхновение. Аполон бил покровител на медицината и баща на Асклепий, полубогът на лечението. Зевс убил Асклепий, защото той възкресил мъртвец, а Аполон, за да отмъсти за смъртта на сина си, убил слугите на Зевс, циклопите. За да изкупи деянието си, Зевс изпратил Аполон за една година в Тесалия, да бъде прост овчар на Адмет, царят на Фере.

 

Аполон ненавиждал някой да оспорва уменията му. Сатирът Марсий намерил една флейта (захвърлена от богинята Атина), която свирела сама чудна музика. Всички казвали, че дори самият Аполон не можел да свири така хубаво на своята лира, и Марсий се съгласявал. Аполон го извикал на музикално състезание и победил. След това одрал Марсий жив заради нахалството му.

 

Повечето от любовните истории на Аполон завършвали трагично. Той дарил на Касандра, дъщерята на Приам, царят на Троя, дарбата да вижда в бъдещето в замяна на любовта й, но тя отхвърлила чувствата му и Аполон я проклел никой да не вярва в предсказанията й.

 

 

 

 

 

На снимките: Някои от многобройните художествени изображения на Аполон.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии