Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Активизира се ипотечното кредитиране

 Ипотечното кредитиране започва да се размразява, показват данните за октомври. Според кредитни консултант активността на банките и на клиентите се е повишила заедно със средния размер на заемите и в общият им обем, а запитванията са нараснали с 10% спрямо септември.

Освен това 80 на сто от клиентите отговарят на условията на банките, което според кредитните консултанти е резултат от повишената заради кризата финансова култура на българите.

Повишава се и делът на собственото финансиране–близо 39% от хората, изтеглили кредит за жилище, плащат със собствени средства до 50-60% от цената му, а заемът се използва за останалата част.

Средният размер на кредитите за страната е 36 800 евро в сравнение с 32 600 евро през септември. Според анализа на кредитни консултанти причините са засилената активност на пазара и все по-честите покупки на тристайни и по-големи апартаменти.

Кредитите се ползват предимно за първо жилище, но данните сочат, че се увеличават и българите, които живеят в чужбина, но се възползват от възможността за покупка на по-ниски цени.

Над 58% от хората, получили кредит, са на възраст 25-35 години, а 26% са от 36 до 45-годишна възраст. Над 63% от одобрените клиенти имат месечен доход на домакинството от 1500 до 2500 лв., а за 21% от тях парите, постъпващи в семейството, са от 2500 до 4000 лв.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии