Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Африканското световно по футбол. Част Първа
Ke ya ka tsela efe setadiamong? Този израз не е прост сбор от знаци, чиято цел е да си счупите езика. Но ако случайно пътувате за Южна Африка след месец, заучаването на фразата ще ви бъде много полезно, за да намерите стадиона. Но само ако сте попаднали в район, където се говори сото-един от 11-те официални езика в страната. Разнообразието от диалекти и езици ще бъде една от атракциите на 19-ото световно първенство. То ще предложи формула, която не е реализирана до момента във футбола. За пръв път шампионатът ще стъпи на африканския континент. Всички очакваха Южна Африка да се окаже на нивото на предишните домакини на подобни шампионати, тъй като се смята за най-подготвената в Африка да приеме подобен форум. Но културните различия, климатичните условия и вкусът на нещо ново ще трябва да мерят сили с очевидните проблеми, с които организаторите се сблъскаха и ще трябва да решават в 30-те дни след 11 юни.


Първият шампионат на африканския континент не се оказа най-добрият проект, който Международната футболна федерация (ФИФА) е реализирала въпреки твърденията на президента Сеп Блатер, че ще бъде успешен във всяко отношение. Случаят "Южна Африка" е типичен пример за това, че когато естествената конкуренция е заменена от своеобразен подарък, продуктът не може да бъде на най-високо ниво. Точно това се случи с "африканското" световно. Проблемите със строежите на стадионите, с продажбата на билети и най-вече със страха за сигурността на зрителите съпътстваха подготвителния период. Малко повече от месец преди първия мач в Йоханесбург е ясно, че много неща няма да бъдат, както трябва. Това не означава, че световното първенство ще бъде провал. То просто няма да премине през стандартите, поставени в последните издания и особено на шампионата в Германия преди четири години.


Провалената ротация


За да се вникне в същината на проблемите на Южна Африка, трябва да се върне картината във времето, когато Германия спечели домакинството за 2006 г. Още тогава Блатер смяташе, че Африка е готова за домакинство. За да няма повече изненади, той наложи модела на ротация между отделните континенти, като за 2010 г. беше определено първенството да е в Африка, а през 2014 г. - в Южна Америка. След като за 2014 г. се яви само един кандидат - Бразилия, ФИФА се отказа от ротациите и остави нещата на свободната конкуренция.


Домакинството на Южна Африка трябваше да стъпи върху няколко постамента- това е държавата с най-развита икономика на континента, с най-стабилната политическа система и с известен опит в организацията на големи първенства. Именно затова членовете на изпълкома дадоха подкрепата си в конкуренцията на Мароко. Страната излезе на спортната карта през 1995 г., когато организира световното първенство по ръгби, а година по-късно и Купата на африканските нации по футбол. Петнадесет години по-късно емоциите от падането на апартейда и периодът на легитимиране като демократична и мултинационална страна са останали безвъзвратно в миналото. За сметка на това се появиха множество други проблеми. Един от тях беше свързан със строежа на стадионите. Световното първенство ще се проведе на 10 стадиона в девет града, като половината бяха построени от нулата, а останалите бяха реконструирани. Миналата година страната беше домакин на турнира за Купата на конфедерациите като генерална репетиция за мондиала. Но въпреки сравнително успешното провеждане на турнира до последния момент останаха въпросителни за изграждането на някои от съоръженията. Едва два месеца преди началото на световното първенство домакините докладваха, че са 100 процента готови.


Стадиони и билети


Големите притеснения бяха дали най-големият стадион в страната-"Сокър сити", ще бъде приключен навреме. На него ще се играят мачът на откриването и финалът. Другият стадион, който изостана доста от графиците, е "Мбомбела стейдиъм" в Нелспруит. Там проблемът беше с тревното покритие. "Мисля, че изпълнихме обещанието си към ФИФА, когато бяхме избрани за домакини. Предоставяме 10 стадиона от световна величина за първенството. При това те са готови два месеца преди началото му", заяви председателят на организационния комитет Дани Джордаан. Разходите по реконструкцията на съоръжението надхвърлиха предварителния бюджет и достигнаха 440 млн. долара, а няколко пъти строежът на стадионите спираше заради стачки на работниците.


Световното се оказа недостъпно и за самите южноафриканци, а продажбата на билети за мачовете се превърна във фиаско. Няколко месеца преди шампионата почти половин милион билети не бяха продадени, като най-големи затруднения срещаха местните зрители. От години ФИФА налага практиката за продажба онлайн на сайта си, но за южноафриканците това е сравнително недостъпна възможност. Затова два месеца преди първия мач в Йоханесбург световната футболна федерация се принуди да пусне билетите в магазини и специални каси на цени от невижданите в последните десетилетия 12 долара. Дори компанията MATCH, която е отговорна за продажбата на ВИП пакетите, не успява да постигне целите си заради високите цени на хотелските услуги. Едно от малкото безспорни предимства на домакинството не зависеше от организаторите - това е часовата зона, която е удобна за основните европейски пазари.


Факторът "Страх"


Това, което южноафриканците и ФИФА не успяха да направят, е да убедят света, че Южна Африка е сигурно място. Ефектът се подсилва не само от филмовите сериали по "Дискавъри ченъл" или класациите на водещи медии за най-опасните градове в света, където Кейптаун заема едно от първите места. През последните години ръстът на престъпленията не е само субективно усещане, а се доказва от статистиката. Според последните официални данни нивото на убийствата в страната е 38.6 на 100 хиляди души.  Изразено във всекидневна престъпност, данните изглеждат така - 50 убийства на ден. Разликата с Германия е колосална - там нивото на убийствата е  1 на 100 хиляди души. Кражби, убийства, брутални престъпници - тези фактори не правят добра реклама на домакините. Преди дни напрежението се засили, защото южноафрикански екстремисти предупредиха страните, които изпращат своите отбори на световното, че ще  пристигнат "в земя на убийства". Те заплашват да отмъстят за смъртта на сюпремасист (привърженик на идеята за превъзходството на бялата раса), който наскоро беше пребит до смърт. Като цяло потенциалните посетители на шампионата чуват от медиите само едно послание: "Пазете се? Там е опасно!"


Няколко месеца преди началото на шампионата бяха отчетени хиляди непродадени билети в Германия, като един от основните фактори за пасивността на феновете са съмненията за личната сигурност. Организаторите и полицията в Южна Африка направиха всичко възможно, за да успокоят туристите, че ще могат да се чувстват спокойни, но това има нищожен ефект. Британският вестник "Дейли стар" публикува наскоро статия под заглавие "Заплаха с мачете за световното първенство", в която се твърдеше, че въоръжени с мачете престъпници обикалят по улиците на Южна Африка и че английските запалянковци може да попаднат под ударите им.  "Мога да си представя, че хората са малко притеснени, защото смятат Южна Африка за страна с висока престъпност", коментира говорителката на туристическия борд на Южна Африка Уенди Тлу. Според нея има много "изолирани случаи" на тежки престъпления: "Не можем да спрем всеки джебчия."Георги Филипов

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии