Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

84% от българите подкрепят вдигането на данъка върху хазарта


Повишаването на данъка върху хазартната дейност е най-подкрепяното правителствено решение в областта на публичните финанси. Това показва проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч" за обществените нагласи, което бе оповестено на пресконференция  и е проведено по поръчка на Министерство на финансите.

Най-голяма част от участниците-84%, се е обявила за по-високи ставки върху хазартната дейност, 11% са за запазване на сегашните и 4% са поискали да се понижат. В същото време вигането на акциза за цигарите е срещнало подкрепа от 41% от аткетираните, докато 33% са били за запазване на сегашния акциз и 25% за понижаване.
При твърдия алкохол подкрепата за повишаване на ставките е била най-ниска-40%, докато преобладаващ дял-42%% са поискали запазване на ставките и 17% са се обявили за по-нисък акциз.

В същото време вносителите и производители на цигари, заедно с част от хазартните оператори се обявиха против по-високата данъчна тежест за техните дейности. Те коментираха, че това ще стимулира сивия сектор и ще се окаже вредно за държавта и бизнеса им.

През целия октомври акцизите бяха обект на сериозно обсъждане в политическите среди и обществото, като в крайна сметка управляващите решиха да запазят ставките за алкохола, като вдигнат акциза за цигарите и повишат облагането в областта на хазарта.

Проучването обхваща и вижданията на обществото за процедурат по съставяне на Бюджет 2010. Резултатите показват, че най-голямо застъпване има в някои от главните области на разходната част. Така например анкетираните са демонстрирали склонност догодина разходите за "централна администрация" да се свият почти наполовина като дял от общата сума спрямо приблизителната им тежест през тази година (от 13,27% на 7,16%).

Разгледан е бил и делът на разходите за пенсии, които се очаква да стигнат 34% от общите харчове на държавата през тази година, а според анкетираните те трябва да са около 26,7%. От агенцията уточниха, че това не означава нагласи за по-ниски пенсии, но дори мнозинството от анкетираните пенсионери са признали, че тазгодишният дял е много голям. Управителният директор на агенцията Боряна Димитрова коментира, че проучването е било завършено вчера и не е използвано от Министерство на финансите при формиране на данъчната и бюджетната политика.

От септември насам дискусията дали броят на лицата с право на пенсия да се намали, като бъде вдигната минималната възраст за пенсиониране при жените, периодично набира сила. Затова официално призоваха от мисията на Международния валутен фонд при последното си посещение през септември и макар че финансовият министър Симеон Дянков отхвърли възможността това да стане от началото на 2010 година, тази алтернатива се разглежда много сериозно в правителството като опция в средносрочен план.

Друго заключение на изследването е, че хората осъзнават нуждата от подобряване на вътрешната сигурност, включително и чрез по-големи разходи, в тази област. Разминаване пък има в сферата на здравеопазването. Участниците в изследването са поискали тежестта на плащанията да нарасне с 50%  порече от сегашната в сумата на общите разходи (от 10,81% на 16,33%). В същото време кабинетът ясно даде да се разбере, че през следващата година планира да отдели близо 150 млн. лв. по-малко за този сектор, което означава тежестта му да падне от тазгодишните 11,11% на 10,08% догодина.

Методологията на изследването е била чрез предоставяне на базова информация на анкетиране, след което те сами е трябвало да предложат разпределение на държавните средства по основни функции. Боряна Димитрова коментира, че по тази причина и хората са реагирали много реалистично и съзнателно към въпроса.
.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии