Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

10-те НАЙ-ЛОШИ ИНВЕСТИЦИИ В ИМОТИ НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА

Напоследък почти всеки ден излизат данни, които свидетелстват за отслабването на жилищния пазар в световен мащаб. Малка е вероятността обаче загубите през следващите една-две години да стопят спечеленото през последните десет години, но не всеки инвеститор в имоти има този късмет. Британският Times Online е изготвил списък с десетте най-лоши инвестиции в имоти на всички времена, като при най-неуспешната от тях загубите възлизат на милиони, съобщава Investor.bg. Списъкът и изводите в него са доста поучителни за българските инвеститори.

1. „Обреченият хотел“ в Пхенян

Севернокорейското правителство търси 330 млн. долара от чуждестранни инвеститори, за да довърши хотел Ryugyong, който се извисява на 330 метра в центъра на Пхенян. Масивната бетонна конструкция е известна сред местните като „Обречения хотел“. Сградата е замислена като знакова инвестиция на правителството, но строителството й е спряно през 1992 г. поради липса на финансиране.

Твърди се, че строителството сега е възобновено. Когато бъде завършен, хотелът ще има 362 хил. кв. м площ и седем въртящи се ресторанта. Северна Корея вече наля в проекта 750 млн. долара, или 2% от БВП на страната, но още не е ясно колко стаи ще има хотелът или колко посетители се очаква да привлече.

2. "Място под слънцето" в Испания

Рекламните брошури обещаваха всичко – голф игрища, красиви плажове, ресторанти и барове – сега всичко е изоставено, а прекрасните вили стоят предимно непродадени. В стремежа си да се сдобият с имот на Средиземноморието хиляди британци се изправиха пред испанския кошмар. Цените на имотите в цялата страна падат, а южното крайбрежие Коста дел Сол страда от мащабно презастрояване. В най-тежките случаи тези, които са купили „на зелено“, сега притежават недовършени апартаменти, които искат, не но могат да продадат.

3. Най-големият мол в света

Дано проектите, в които инвеститорите в търговски площи влагат парите си, се окажат по-успешни от най-големия и вероятно най-празния мол в света, построен в Дунгуан в Южен Китай. Гигантският център отвори през 2005 г. и има над 600 хил. кв. м търговски площи. Собствениците му, които са налели милиони долари в проекта, обаче са успели да привлекат само десетина марки да отворят магазини там.

За сметка на това посетителите може да се разходят с лодка във венециански канал до копие на площад Сан Марко, да се повозят на влакче на ужасите или да видят копие на Триумфалната арка – различни атракции, добавени в опит да се увеличи клиентският поток.

4. Сривът на Nation Life

Хиляди частни инвеститори загубиха спестяванията си, когато един от първите британски фондове за имоти - Nation Life, фалира през 1974 г. Фондът е част от империята на магната Уилям Стърн, който държи първото място за най-голям фалит в историята на Великобритания, след като загуби 118 млн. паунда. Никакви компенсации не са осигурени за инвеститорите навремето поради липсата на закон, който да ги регламентира, какъвто впоследствие е приет.

5. Лошият късмет на Бари Гиб

Това може и да не е най-лошата инвестиция в имот, но със сигурност може да претендира за най-злополучната. През 2006 г. Бари Гиб, един от тримата братя, създали групата BeeGees, дава около 2,5 млн. долара за имението на Джони Кеш в Нашвил, Тенеси. Впоследствие музикантът хвърля много средства в пълно реновиране на триетажната дървена къща. За съжаление, седмици преди работата да свърши, в имота избухва пожар и нанася огромни поражения.

6. Канари Уорф, Лондон

Навремето мястото било изоставен индустриален район на километри от всякакви приемливи форми на обществен транспорт. Майкъл фон Клем, председател на Credit Suisse First Boston, обаче видял потенциал в него. В началото на 80-те години на миналия век той предлага да се инвестират милиарди частни и публични средства в изграждането на над 1 млн. кв. м офиси и търговски площи.

Добре дошли в Канари Уорф, един от най-смелите проекти за обновяване на градска среда в Европа. Проектът включвал и най-високата сграда в Европа навремето и собствена транспортна система. За съжаление, само две години след завършването му пазарът на имоти в Лондон се срива. Лъскавите офис кули остават полупразни и през 1992 г. компанията зад имота - Olympia and York Canary Wharf Limited, обявява фалит и нанася на инвеститорите загуби за милиони.

7. Хамилтън Палас

Бизнесменът Никълъс ван Хогстратен налива 40 млн. паунда собствени средства в изграждането на Хамилтън Палас, амбициозен проект в британското графство Съсекс. В момента обаче имението е изоставено и незавършено, след като милионерът стига до разногласия със строителната компания.

8. Новопостроени апартаменти в градските центрове във Великобритания

Хиляди новопостроени апартаменти наводниха централните градски части във Великобритания през последните години, особено в градовете на север, но цените вече тръгнаха надолу. Новопостроените блокове привлякоха любители инвеститори, които искаха да отдават под наем и да спечелят бързо от бума на пазара на имоти. Сега обаче много се притесняват, че са надплатили. Апартаменти в определени проекти в райони като Манчестър, Нюкасъл и източен Лондон са загубили от стойността си до 40-50%.

Топ 10 на най-лошите инвестиции в имоти се допълва от мошенически схеми за инвестиции в земя в покрайнините на градовете във Великобритания и от инвестицията на актрисата Деби Рейнолдс в хотел в Лас Вегас, чиято основна тема е кариерата на Деби. Тя обаче не се оказва твърде интересна за широката публика и Деби фалира през 1997 г.

Източник: Информационна агенция standartnews.com

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии