Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ипотечен сценарий в разгара на ипотечната кризаВ разгара на финансовата криза ви представям една райска банка за кредитиране, която случайно или не, носи думата РАЙ в логото си.

Първоначално ще изгледате ТВ рекламите им, където един човечец се гърчи в нещо като куб и това би трябвало да ви накара да се почувствате в защитна капсула. Едно изключително рекламно решение – да се чувстваш притиснат и това по-късно може и да се окаже истина. Преди това обаче по телефона е възможно да ви атакува представител на банката, който е издирил телефона по някакъв начин.
Може би ще се съгласите за първоначална среща и тогава е възможно да се видите за първи път с представителя на банката, който ще се „грижи” оттук нататък за кредита ви.

По всяка вероятност ще си платите за това, че желаете да станете клиент. Не разбирате!? Тогава по-конкретно: За честта да станете клиент на „Райфайзенбанк” ще се наложи да платите някъде около 100 лв. Приемете го като вид на особено уважение (макар, че го правят с всички). И все пак се опитайте да се почувставате значими поне за миг. Тази сума наричат „такса за разглеждане на документите”. Като дойде нов клиент във вашата фирма предполагам и вие го тръсвате за добре дошъл със 150 лв. Не!? Ами какво чакате – действайте. Днес 10 клиента да ви дойдат по 150 лв. от всеки – ето ги 1500 лв. Да така е – тогава няма въобще да се налага да развивате същинската си дейност. Добре, да не се правя на ударен, никой няма да даде 150 лв. и всички много добре го знаем, но на банката трябва да дадем, защото иначе няма кредит.
Питате се кой разрешава всички тия екстри – ами ние. Ние се съгласяваме да плащаме и никой не ние крив.

Въпреки, че сте си платили стотачката, не бързайте да потривате доволно ръце, още никой не ви е дал гаранции. Може и да не минете ситото. Ще изчакате двайсетина дни, а през това време от притеснения ще си казвате десетки пъти - „само да взема кредита - ще си го плащам редовно”. И съгласието на Райфайзенбанк най-после идва. Фанфари няма, пък и да има те вече не са за вас, защото оттук нататък карнавалът започва.

Минавате сделката и банката дава парите на продавача – имотът е вече ва..., не – не е ваш, а на банката – за вас е нотариалният акт. Все пак чувствате се собственици.

Плащате първата вноска, но съдружникът ви влиза в болница и целият бизнес ляга върху вас. Звънят клиенти, екипът чака указания, а сте сам и ви иде да избягате. Не сте предвидил това, но кой го е грижа – животът продължава, а вие закъснявате с плащанията. От Райфайзенбанк започват да ви звънят и с тон, който до този момент не сте чували ви искат обяснение „защо просрочвате кредита”. На вас ви е само до тях и започвате да обяснявате, че ще платите. Гласът отсреща ви напомня, че едва ли не сте престъпник и т.н. Заявяват ви, че имате и сериозни глоби за просрочването. Вие още повече се обърквате и се прибирате да погледнете договора, който така и не ви позволиха да изнесете от банката, за да покажете на адвокат. Договорът обаче липсва – връщате събитията и се оказва, че от банката са обещали да ви дадат вашия екземпляр, след като го заверят при тях.
Звъните на телефона, който преди малко ви се изписа, но изненадващо той е изключен.
Звъните до банката и разговаряте с агента си и той обещава да ви го даде като дойдете да платите.
Събрали сте сумата и плащайки подканяте за договора, но следва „много работа имаме – хайде другия път”. Съгласявате се – само мир да има. Другият път следва пак същия отговор и споделяте на съдружника си за проблема. Той разбира се ви нахоква, че сте позволили всичко това и ви кара пред него да се обадите в банката. Афектирани сте и това явно е усетено, защото ви предлагат ксерокс копие на договора и заверка „Вярно с оригинала”. По всичко личи, че има проблем с оригиналния договор и искат да прикрият нещата.

Следващата вноска излиза и отивате в друг клон на Райфайзен да я платите. В програмата на банката излиза определена сума и вие я плащате.

Започват пак да ви звънят, че сте просрочили и вие обяснявате, че преди няколко дни сте платили всичко, което е излязло като задължения. Агентът ви настоява да дойде в офиса ви и да разговаряте. Съгласявате се – той вече говори на ВИЕ. Иска ви обяснение и ви кара да подпишете документи, че сте наясно колко пари дължите до момента и че се съглясявате да платите до определения срок. Следва подробен разпит за приходите и разходите ви. Вие сте изненадани, защото това е намеса в бизнеса ви, но думите се сипят – казвайте да не стане по-лошо. Чувствате се излъгани и унизени, но какво от това – поне разпитът е приключил за час и половина като през това време отговаряте кои са ви клиенти, кои са ви партньори, на кого колко плащате, за заплати колко плащате.

Срещата е била в сряда, а в петък вие плащате и покривате всичко. В понеделник обаче ви звъни нервен агента и заявявява, че имате да платите почти още толкова. На въпроса ви защо в сряда не ви е казал и за тази сума – той отговаря, че не може да помни всичко. Проблемът е, че през това време ви текат лихви и той много добре го знае.
На другия ден отивате в банката и чакате лично управителя на клона. Той се появява и вие излагате своето недоволство за отношението и „забравянето” на агента. Молите за среща с него, но се оказва че служителят точно днес е в отпуска. Започвате да се чувствате като във филм на ужасите, а директорът с ехидна усмивка ви каза, че няма да имате проблеми ако си плащате. Молите да се обади на агента по телефона, но той не благоволява. Искате си договора, но той ви казва, че договорът ви е предаден. На въпроса КОГА? - следва мълчание.
Споделяте му и за разминаването в софтуера на банката в различните клонове. Отговора е прост – „Плащайте в нашия клон”. Странно как в единия клон не излиза сметка, която би трябвало да се вижда във всички клонове!?
На въпроса „Вдигала ли се е лихвата от момента на сключване на договора до момента” отговора беше ДА. Попитах и дали сме уведомени за това – отговори да. Проблемът беше, че не бяхме получили уведомително писмо, а той сподели със задоволство, че ако той не иска да вземе нещо – никой не е в състояние да му го даде. Не се сдържах и му споделих, че за миналата година Райфайзен банк е банка номер едно с печалба около 80 %. Позволих си коментар, че това е на наш гръб, но не от лихви, а от такси и глоби. Сещате се какъв беше коментара.

И ако още се чудите дали да вземете кредит от тази банка – ви съветвам ВЗЕМЕТЕ! Е, ако примерно по ипотечния заем имате да плащате примерно около 800 лв. и просрочите плащането с две седмици – ще платите само около 500 лв. наказателна лихва за тези две седмици. Това е средната месечна сума за заплата в страната!? Да – това е една средна заплата за България за ЕДИН месец.


 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
   1  2 » »»

Иван: 2012-06-16 14:27:32 |

Ако знаете какво правят в небанковото дружество Кредитекс.Никой да не взима един лев от тях.Раздавали са пари точно с цел да изземат ипотекираните имоти за тях и след кризата да ги продадат сещайте се за колко. В момента мастити адвокати-финасисти ще им разкажат играта.Много скоро.Никой да не купува от тях уж обезценени имоти,защото ще има големи проблеми.Бог знае колко години ще чака за уж закупения имот.Аз се поинтересувах от един такъв имот и след направено проучване на моя адвокат,нещата бяха ужасяващи.Много скоро цялата държава ще разбере кои са Кредитекс и кои са Хипокредит,кой е Красимир Гумнишки и кой е Ивайло Ботев,кой е Гълъбов и всички там други.Предстоят големи сензации.

николина: 2012-06-16 14:27:32 |

Трябва да Ви кажа, че всичко това което пише за тази банка е ВЯРНО!Плащам кредит от три години, нямам погасителен план всеки месец ми взимат по 100 евро повече с разни смешни оправдания, че месеца бил 31 дена, че падежа бил в неделя пък те в неделя не работили и така пресрочвам датата на падежа нищо че плащам 5 дена преди падежа. Тези са най големите ИЗМАМНИЦИ!!!!

roseh: 2012-06-16 14:27:32 |

А за процента на кредита който се начислявяа върху сумата на взетия заем а не на остатака по главницата@

Ева: 2012-06-16 14:27:32 |

Аз съм клиент на Райфайзен вече три години. Нищо от описаното в двете статии не ми се е случвало. Когато разглеждаха моите документи, таксата за това беше равна на половината от таксата в повечето други банки. Получавам уведомителни писма за скочилия лихвен процент, който е факт във всяка друга банка и се определя от БНБ. Обслужването е далеч, далеч по-компетентно и удовлетворяващо от това в ДСК например...

Надя Йовчева: 2012-06-16 14:27:32 |

Хора, всичко това, което е написал човека е точно така! Ние също сърбаме попарата на РАЙФАЙЗЕНБАНК!Като оставим назад въпроса за просрочията,лихвите,непрекъснатото звънене и разпити от страна на служителите на банката,напоследък извиват ръце и искат допълнителни обезпечения по кредити и лизинги, а като стане въпрос за това да дадат месечни извлечения, не може да разбереш нищо от тях - само ненужен куп хартия! Служителите не са на ясно и не могат да направят една справка къде са отишли парите ни, като се оправдават със системата си, а в следващия момент, могат да изчислят още колко пари не сме внесли и дължим! Вервайте ми, мога да напиша много по въпроса!

valeri: 2012-06-16 14:27:32 |

iskam da kaja che raifaisen bank sa nai golemite mosheinici v bg ne si vnasqite nikoga parite tam

Фен на блога на Райфайзен банк: 2012-06-16 14:27:32 |

Посетете блога на Райфайзен банк, пуснете някой коментар който не носи в себе си - "страхотна банка е Райфайзен", "само 15 % на година е лихвата в Райфайзен, а в Австрия - нейната родина - това е лихвата за 10 години" и ще чакате да видите коментара си публикуван. Иначе блога на Райфайзен банк е направен за да ни улеснява и да ни прави щастливи. Забиват ти спринцовката до кокал и се хилят - БОЛИ ЛИ?

Николай Иванов: 2012-06-16 14:27:32 |

Всички са едни и същи изроди. Те дойдоха в България точно за това - за да ни съдират по 9 кожи. Идете в Уникредит - там са си ебали майката. В договора ми за кредит има текст:"Кредитополучателя се счита за уведомен за промяната в лихвения процент с прилагане на известие за промяната в кредитното му досие!!!". Поради тази причина за 1,20 лв. прострочие по тяхна вина за 4 дни платих 22,50 лв.!!!

надя: 2012-06-16 14:27:32 |

кусам попарата на тази банка, от 5год съм клиентка едва миналия месец закъснях 2 дни и ми скъсаха телефона....а когато ми вдигаха лихвения процент през месец веднъж не ме намериха за да ме уведомят....дано фалират тия наглеци

кзл: 2012-06-16 14:27:32 |

Звъните на телефона, който преди малко ви се изписа, но изненадващо той е изключен. Ха-ха-ха еми нали ти се обаждат през централа, ти к'во искаш, да ти дава свободно ли :) Сега по сериозно: статията определено е доста смехотворна и отдалеч си личи, че автора на тази статия и на Райфайзенбанк: Как станах заложник на Райфайзен банк - Raiffeisen е един и същ. Продължавай с опитите, синко!

   1  2 » »»

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии